Foto: Josefin Widell Hultgren

Så fick Kajsa till drömträdgården: ”Våga tänk utanför boxen”

Ett fåtal växter i större mängd, som återkommer ständigt. Så har Kajsa och Jakob Augustsson byggt upp sin trädgård. Här blandas frodiga gröna bladformer i stora och små grupperingar. Matchat med strikta svarta plank blir helheten både harmonisk och kreativ.

Susann Larsson

När Kajsa och Jakob Augustsson köpte gården i Vallåkra utanför Helsingborg gick en dröm i uppfyllelse. Åtminstone för Jakob som alltid velat bo på landet.

– Det första som slog oss när vi kom hit var tystnaden, här var så lugnt och fridfullt. Jag var inte så imponerad av läget på landet, men huset var ett charmigt gammalt rött tegelhus. Här fanns också en viss ordning och reda, säger Kajsa.

De slog till, tänkte att de skulle testa, kanske var det ändå meningen att det var just här de skulle bo. Huset totalrenoverades och allt fixades till, inifrån och ut. Tak och fönster byttes ut och den gamla tegelfasaden putsades vit.

De rostiga dekorationskloten blir ett överraskande inslag i allt det gröna. Häcken i bakgrunden planterade Kajsa och Jakob när de tog över gården. Foto: Josefin Widell Hultgren
Bredvid poolen står två svarta fåtöljer med kuddar från Kajsas egen butik Enkla ting. I krukan bredvid, ett olivträd. Foto: Josefin Widell Hultgren
Kajsa och Jakob putsade den röda tegelfasaden vit när de renoverade huset. Foto: Josefin Widell Hultgren

Trädgården var som en gammal park med rododendronbuskar, rosor och en stor gräsmatta. Tomten är bara på 2 500 kvadratmeter, men intrycket var ändå pampigt. Stora blodbokar växte väldigt nära huset.

– Jag tycker man ska ha respekt för en gammal trädgård. Ibland måste man acceptera och göra det bästa av situationen, men om man inte gillar den blir det något man bara går och retar sig på. Och då får man helt enkelt göra om.

Jag jobbar utifrån blickfång, att försöka skapa spännande områden som fångar ögat.

Rododendronbuskarna togs bort och blodbokarna, som stod alldeles för nära huset, sågades ner, men en hel del andra stora träd fick vara kvar.

– Jag jobbar utifrån blickfång, att försöka skapa spännande områden som fångar ögat, säger Kajsa. Att våga tänka lite utanför boxen skadar inte heller. Vi har delat av med plank och det tycker jag blev bra, då får man två framsidor och trädgården får en bättre rumsindelning och naturliga hörnor. De svarta planken blir som punkter som lugnar ner och gör att man kan pyssla med allt annat runtomkring.

Genom att använda plank ger Kajsa trädgården mer rumskänsla och det blir en fin fond till allt det gröna. En enkel spegel ger en spännande dimension. I rabatten växer olika sorters funkior. Foto: Josefin Widell Hultgren
Kajsa njuter av kvällsljuset i sällskap med hunden Sune. Foto: Josefin Widell Hultgren
Pergolan i svart är ett extra blickfång i den annars stillsamma rabatten. Här växer bland annat jättedaggkåpa, funkia, ormbunkar och prydnadsgräs. Det lilla trädet med bollformad krona är en idegran. Foto: Josefin Widell Hultgren

Hon tänker också på pauseringar. På olika ställen i trädgården finns grupper av växter och mellan dem uppstår naturliga vilopauser mellan upplevelserna, samtidigt som varje del kommer till sin rätt.

– Viktigt är också att trädgården på något sätt sköter sig själv. Självklart räfsar vi och fixar till rabatterna på våren, men sedan ska trädgården se fin ut under resten av sommaren, med lite putsning, men inte mer än så.

Det ska vara ett fåtal arter men en större mängd av varje. Hellre skapa ett rejält fält än att dutta ut växterna här och där.

Mängden växter gör också sitt till för intrycket.

– Jag tycker det ska vara ett fåtal arter men en större mängd av varje. Hellre skapa ett rejält fält än att dutta ut växterna här och där.

Favoriterna är hasselört, bambu, funkia, buxbom, jättedaggkåpa, murgröna och ormbunke. De återkommer i hela trädgården. Genom att Kajsa ständigt delar och planterar skapar hon större fält men även nya partier på andra platser i trädgården. Växter som finns på framsidan finns även på baksidan. Att låta växterna återkomma på flera ställen är ett sätt att skapa lugn och harmoni.

Kajsa tycker om att dela av med plank och staket. En stenlagd gång leder till den stora trädgården med poolen. Här växer bland annat buxbom och lavendeln ’Hidcote’. Foto: Josefin Widell Hultgren
Från sittgruppen på terrassen kan blicken vandra långt ut över fälten. Foto: Josefin Widell Hultgren
Mysiga sittbänkar är viktiga för trädgårdsron, men de är också naturliga blickfång. Även här växer bambu och funkia. Foto: Josefin Widell Hultgren

Hon lägger också till stora rostiga klot, ljuslyktor och andra dekorationer för att skapa ögonfröjd mitt i lugnet.

– Jag får hela tiden nya idéer. Där är min man jättebra och tycker ofta att det bara är att testa. Aldrig ett ord om att det kanske blir för dyrt eller för jobbigt. Å andra sidan brukar jag tillägga att ”det behöver ju inte kosta så mycket”.

Poolen kändes nästan som ett rymdskepp som svävade när den var färdig, så vi har fått jobba med gångar och rabatter runt den.

Ett uterum har tillkommit senare, dels som ett sätt att skapa en skön plats som kan användas från tidig vår till långt in på hösten, dels för att skapa några lugnare hörnor på terrassen där det går att undkomma blåsten.

– Tanken var att uterummet skulle se ut som om det alltid varit där. Jag ville att det verkligen skulle smälta in med huset, i både stil och struktur.

Höga ormbunkar, jättedaggkåpa och hasselört syns runt en av stolparna till pergolan. Foto: Josefin Widell Hultgren
Under klotrobiniorna finns ett stort L-format vattenbad, en av Jakobs skapelser. Här växer buxbom, ormbunke, funkia och blåtåtel. Foto: Josefin Widell Hultgren
Att låta samma sorts växter återkomma i stora fält är en av Kajsas idéer för att få harmoni och lugn i trädgården. Här samsas jättedaggkåpa och ormbunkar med buxbom och prydnadsgräs. Trädet är en japansk rönn. Foto: Josefin Widell Hultgren

Poolen blev ett större ingrepp och den är byggd något upphöjd för att hålla löven från de stora träden borta.

– Poolen kändes nästan som ett rymdskepp som svävade när den var färdig, så vi har fått jobba med gångar och rabatter för att skapa en mer naturlig känsla.

Tanken var att uterummet skulle se ut som om det alltid varit där.

I ett hörn i trädgården ligger en damm som funnits där från början.

Den var igenväxt så Kajsa och Jakob fick rensa en hel del för att få fram den. De ville ha kvar den som ett naturligt, vackert och lugnt inslag i trädgården.

I anslutning till poolhuset finns en mysig matplats i lä, med möbler från Artwood. Betongunderlaget och trädäcket blir ett fint materialmöte. I krukorna växer uppstammad liguster. Foto: Josefin Widell Hultgren
Framför avenbokshäcken längs kortsidan av huset finns tre vattenfat med glaskulor som flyter runt. En av många dekorativa detaljer i trädgården. Fat från Kajsas egen butik Enkla ting. Foto: Josefin Widell Hultgren
I det lilla huset vid poolen finns ett rum och förråd för dynor och trädgårdsmöbler. Foto: Josefin Widell Hultgren
Den annorlunda hammocken är Kajsas och Jakobs egen idé som uppstod efter Kajsas kommentar ”Tror vi har lite järn över som vi kan fixa till något häftigt av. Det behöver inte kosta så mycket …” Foto: Josefin Widell Hultgren

Kajsa har numera även sin inrednings- och trädgårdsbutik Enkla ting i en av gårdens gamla lador. Den har på senare år utökats med ett kafé med lättare luncher. En plats som för många blivit ett riktigt utflyktsmål.

– När vi flyttade hit fanns idén om att jag skulle ha ett på-sidan-om-jobb med inredning. Tanken var aldrig att det skulle bli så stort som det är i dag, med fem heltidsanställda och extrapersonal.

Att både bo och jobba på gården har blivit en livsstil för Kajsa.

– Jag har ett stort driv, och Jakob säger att jag är så himla envis och aldrig ger mig förrän det blir som jag vill ha det. Så är det nog, och det är både en gåva och en belastning. Jag jobbar extremt mycket, och vill gärna se en utveckling hela tiden. Det är inte tänkt att det någonsin ska bli klart. Just nu känner jag mig nöjd för den här säsongen, jag känner att jag kan vila tankarna. Det är rätt skönt ändå.

LÄS MER: Stor utflyktsguide! 51 trädgårdar och gårdsbutiker att besöka i sommar

LÄS MER: Gör egen näring till trädgårdsblommorna – håller sig fina längre i vas