Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Artfoliophoto

10 000 insekter följer med din julgran in – så blir du av med dem

Julgranen står så grön och grann i stugan, och tro det eller ej, på köpet får du en en hel del insekter när du tar in julgranen i stugvärmen. Men det finns några knep som kan göra din jul helt insektsfri.

Risken att runt 10 000 kryp följer med din julgran in i stugvärmen. Främst är det insekter som spindlar och kvalster som liftar med barrträdet. Djuren gömmer sig i julgranen för att övervintra och sitter under barken, inne i barren och i kokonger och puppor på stam och grenar. Många av krypen är så små att de är näst intill omöjliga att se med blotta ögat.

Foto: Artfoliophoto

LÄS OCKSÅ: 9 fina plastgranar för dig som vill slippa barret (och insekterna!)

– När djuren följer med julgranen in i värmen vaknar de till liv och börjar röra på sig. Krypen är dock helt ofarliga, och ingenting man behöver oroa sig för. De flesta av dem klarar heller inte av den torra varma luften inomhus och dör inom några dagar, säger Charlotte Jonsson, biolog och insektsexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg.

– Spindlarna som kommer in är dessutom nyttodjur som till hjälper till att städa bort andra småkryp genom att äta upp dem, säger Charlotte Jonsson.

Men om man nu, trots att krypen är helt ofarliga (och dessutom lite nyttiga), ändå inte är så sugen på 10 000 nya husdjur så finns det ett knep att ta till.

– Ge julgranen lite karenstid innan du tar in den. Ställ den i ett garage, ett förråd eller i något annat utrymme som är lite varmt under natten och låt krypen vakna där. Sedan skakar du granen rejält innan du tar in den på riktigt, då faller de flesta djuren av, säger Charlotte Jonsson.

Vill du veta mer om hur du sköter din julgran på rätt sätt? Här hittar du knepen som får granen att barra mindre.

Följ Sköna hem på Facebook så missar du inget!