Så lyckas du med dina orkidéer – allt från skötsel till omplantering

Orkidéer är inte så svårt som du tror, orkidéer är lättskötta och tåliga om de får rätt förutsättningar. Orkidéer är en av de populäraste blommorna i svenska hem, kanske på grund av att skötseln inte är så krävande. Här får du tips kring omplantering, hur du ska vattna och sommarvila (det senare ett bra tips som din orkidé kommer älska!).

Orkidéer kan få tanken att sväva iväg mot tropiska trakter. Sköter vi dem rätt, ger de oss exotisk blomsterprakt om och om igen.

7 enkla tips för fina orkidéer

1. Ta reda på vilken sorts orkidé du har

Det finns runt 30 000 olika sorters orkidéer, så en bra början är om du vet vilken sorts orkidé du har. Den absolut vanligaste sorten som säljs överallt är Brudorkidéer, Phalaenopsis. Och det är dessutom en av de mest lättskötta.

2. Orkidéer – omplantering

Du behöver inte plantera om din orkidé för att den ska få större plats, speciellt inte om du har en Brudorkidé som växer rakt upp och inte på bredden. Anledningen till att du ska plantera om din orkidé är för att ge den den bästa förutsättningen med en ren och fräsch innerkruka. En annan anledning är för att byta ut orkidéjorden, eller barken. Får orkidéer stå för länge i samma kruka så smulas barken så småningom sönder till jord, vilket kväver rötterna. Vilt växande orkidéer kräver luft kring rötterna.

LÄS OCKSÅ: 15 fakta alla som älskar hortensia borde känna till

3. Orkidéer – vattna med is eller ej?

Ett smart tips som cirkulerar är att sköta bevattningen av orkidéer med iskuber. Iskuberna smälter sakta och ger en jämn fuktighet om man matar orkidéen med några iskuber i veckan. Men egentligen säger det sig själv att det inte är så smart. Orkidéer är tropiska växter och vana vid ljummet vatten. Det absolut bästa sättet att vattna en Brudorkidé är att ungefär (det beror förstås på miljön din orkidé står i) dränka krukan i vatten så att barken blir genomblöt. Vattnet kommer under veckan sakta dunsta och ge den fuktiga miljön som orkidéer gillar. Ta dock för vana att sticka ner ett finger i barken, om barken är nästan helt torr i mitten, då är det dags att vattna. Orkidéen ska alltså nästan helt torka ut innan det är dags för nytt vatten.

Foto: Aldra

4. Skaffa en orkidé som du vet kommer trivas i den miljö du kan erbjuda

Framodlade orkidéer som den extremt lättskötta Brudorkidéen är en riktig nybörjarorkidé som trivs och frodas inomhus, även om du skulle råka glömma bort den då och då. Andra lättskötta sorter är till exempel Höstdendrobium, Burrageara och Juvelorkidéen som faktiskt är ännu enklare än Brudorkidéen. Men gemensamt för de flesta orkidéer är att de trivs bäst i ett fönster mot öst eller väst. Först vintertid blir söderfönstret en utmärkt placering eftersom den behöver allt ljus den kan få. Undvik dock den brännande vårsolen i tid. 25 grader på dagen och 18 på natten är idealtemperaturen för en orkidé. Ett tips är att låta orkidéen stå vid ett fönster som får stå på glänt under den varma årstiden.

5. Orkidéer – gödsling

Vilt växande orkidéer får inte mycket gödning alls, så gödning är egentligen inget de behöver. Men under blomning kan det vara en bra idé att ge lite extra näring till orkidéen. Gödsla sparsamt med speciell orkidénäring men tänk på att överdosering gör mer skada än nytta.

6. Häng ut dina orkidéer på sommaren!

I vilt tillstånd växer de flesta orkidéer i träd med fritt hängande rötter, luftrötter. Ett supertips och om du har en egen trädgård, häng ut dina orkidéer i ett träd över sommaren. Bevattningen sker automatiskt och skuggan från trädet gör så att bladen inte bränns.

7. Våga snitta

Var inte rädd för att snitta dina orkidéer. Skär av dem under tredje ögat - med lite tur växer en ny stjälk ut med nya blommor. De snittade blommorna blir magiska tillsammans i en iögonfallande vas.

Källa: oregonorchidsociety.org, blomsterlandet.com

Maxa vinsten när du säljer!

8 filmer där inredaren Andrea Brodin stylar ett hem inför försäljning

Checklistor för hur du själv ska göra – rum för rum!

Bästa homestyling-knepen: möblering, detaljer + sista-minuten-tips

(Kursen funkar lika bra för dig som bara vill få lite fint hemma!)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!