Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Chalotte Kamp Kruse Herning

Odla avokadoträd av en avokadokärna – så lyckas du

Hur går man tillväga för att odla ett avokadoträd egentligen? Och hur får man avokadokärnan att växa? Vissa har tur första gången de försöker plantera, andra måste pröva flera gånger och vissa ger upp eftersom det faktiskt är lite svårare än vad man tror. Vi guidar dig till hur man steg för steg odlar en avokadokärna och får den att växa.

Det är inte lätt att få de hårda avokadokärnorna att växa till ett blomstrande avokadoträd, men med våra tips har du stor chans att lyckas.

Så här odlar du ett avokadoträd från en avokadokärna

1. Använd kärnan från en stor avokado

Först och främst ska du se till att köpa en bra, stor avokado – inte en liten billig i nät, då kärnorna i dem ofta är ganska små. En stor kärna, på helst cirka 3-4 centimeter i diameter, har lättare att gro.

2. Var försiktig med kärnan 

När du plockar ur kärnan ur avokadon ska du vara försiktig. Det är inte bra för kärnan om det blir märken och repor på den, för då kan den dela sig på fel ställen.

Foto: Chalotte Kamp Kruse Herning

3. Skala kärnan

Skala alltid kärnan försiktigt. Många låter det yttre lagret sitta kvar, men det kan göra det svårt för kärnan att öppna sig.

Foto: Chalotte Kamp Kruse Herning

4. Vänd den runda delen ner i vattnet

Den ände som har suttit fast på trädet måste vara vänd nedåt i vattnet. Om du tar en närmare titt på bilden ovan kan du se att kärnan har en rund ände som ser annorlunda ut än resten, och det är den biten som ska vändas ner i vattnet. Var noggrann med att placera kärnan rätt från början, annars kommer projektet garanterat att misslyckas.

5. Sätt pinnar i kärnan

Var också noggrann när du sätter pinnarna i kärnan. På själva kärnan finns det nämligen naturliga markeringar och där ska du inte sätta pinnarna eftersom det är där som kärnan kommer att öppna upp sig. Här kan du återigen titta på bilden där du kan se en linje mitt i kärnan, som du ska undvika.

Tips! För att lyckas med ditt avokadoträd ska du inte trycka in pinnarna mer än några millimeter.

Foto: Chalotte Kamp Kruse Herning
Foto: Chalotte Kamp Kruse Herning

6. Plantera avokadokärnan

Efter ungefär 3-4 veckor börjar kärnan få rötter och efter ytterligare 3-4 veckor börjar det växa på riktigt. Då är det dags att plantera kärnan i en burk eller kruka med matjord och ställa den på en ljus plats – men inte i direkt solljus.

Foto: Chalotte Kamp Kruse Herning
Foto: Chalotte Kamp Kruse Herning

7. Vattna ofta

Trädet måste ha mycket vatten för att överleva, så vattna var eller varannan dag beroende på hur varmt det är. Börjar bladen att hänga, så är det ett tecken på att plantan måste ha vatten.

Foto: Chalotte Kamp Kruse Herning

LÄS MER: Inred med palettblad – bästa tipsen för en stor planta med vackra färger
LÄS MER:
6 inomhusträd som ger färg och grönska till rummet