Julstjärna – stämningshöjare till advent och jul

En röd julstjärna är en klassisk stämningshöjare kring advent och jul.

Julstjärnan finns i en mängd olika färger, röd, vit, rosa, aprikos och marmorerad. Euphorbia pulcherrima är latin för julstjärna, och det betyder en buske med mjölksaft som är mycket vacker.

Lite kuriosa, julstjärnans blommor är inte den färggranna stjärnformade toppen utan de små runda knopparna i mitten på toppen. De röda bladen, som liknar kronblad, är i själva verket något som kallas för högblad.

Främst används julstjärnan i advent och jul som stämningshöjare, men det är fullt möjligt att behålla julstjärnan även när säsongen är över, men då främst som grön växt.

Foto: Copyright:Lars E Andreasen

Skötsel

Julstjärnan tycker inte om att stå i vatten och det är bättre att jorden är lite torr än att plantan står i vatten. Törstsymptom, såsom slokande blad, botas snabbt med en liten skvätt vatten. Under blomningstiden är det lagom att vattna julstjärnan några gånger i veckan.

Källa: Blomsterfrämjandet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!