Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: House Doctor/Ikea

Inred med växter – 11 tips på hur du skapar ett grönt paradis inomhus

Sommarlängtan – har den någonsin varit större? Medan du väntar på att kunna njuta av grön natur utomhus kan du skapa ditt gröna paradis hemma. Kolla in våra bästa tips för att inreda med växter inomhus.

Lyckan är ett eget orangeri. Men även inne i vardagsrummet kan du inreda med växter som väntar på att planteras ut. Här kommer elva sätt att skapa ditt egna gröna paradis hemma!

Foto: Christina Kayser Onsgaard / Living Inside

Så inreder du med gröna växter hemma

1. Jobba med kontraster

Höj dramatiken i ditt gröna rum genom att ställa en hängväxt bredvid ett bonsaiinspirerat träd med stolt stam. För ännu mer naturkänsla rekommenderas sällskap av en kottelampa.

Foto: Martin Cederblad

2. Plantera och förvara

Ett planteringsbord behöver vara stadigt och rymma allt man behöver när plantorna ska omskolas. Exklusiv bänk i teak med betongskiva, 22 485 kr, Skagerak. 

Foto: Skagerak

LÄS OCKSÅ: 8 fina planteringsbord (favoriten har Clas Ohlson)

Träskylt, Ib Laursen. Foto: Ib Laursen
Inomhusträdgård på fyra ben. Växthuset Greenhouse i trä är formgivet av Atelier 2+, Designhouse Stockholm. Foto: JONAS LINDSTROM

Mer info och köp här (länk till Designtorget).

När är det dags att plantera ut?

MARS: Dags för frösådd inne - men så inte för tidigt utan följ anvisningarna på fröpåsen.

 

APRIL: Du kan fortsätta så egna sommarblommor inomhus för senare utplantering, som sommarflox och zinnia. Senare i april är det dags för rosenskära, lobelia, blåklint med flera.

 

MAJ-JUNI: Nu vill sommarblommorna ut, men ha inte för bråttom! Vänta tills frostnätterna säkert är förbi - i norr kan det dröja in i juni. Tänk också på att avhärda dina plantor, att vänja dem vid utevistelsen. Ställ ut dem en timme första dagen och öka tiden under en vecka. 

 

Källa: Blomsterlandet

3. Skydda kryddorna

Höga kryddkrukor stagar upp örterna så att de inte slokar i förtid. De här är 13 cm höga och handgjorda av keramikern Hannah Porsgaard i ett samarbete mellan Krukatös & floramor och Ellos home, 99 kr.

Foto: Ellos Home

Mer info och köp här (länk till Ellos Home).

Häll i vatten, lägg i frökapslar och slå på lampan. I den här ufo-liknande behållaren odlar man hydroponiskt, alltså i vatten. Plantui smart garden, 2995 kr, Wexthuset. Foto: HASSELBLAD H4D

Mer info och köp här (länk till Wexthuset).

Enklare att komma åt i hemmadjungeln om vattenkannan har lång pip. 1,4liter, 159kr, Ib Laursen Foto: Ib Laursen

4. Så slipper du komma ihåg att vattna

Jämn vattentillförsel gör växterna gladare, och med krukor för långtidsbevattning slipper du komma ihåg att vattna. Krukan Paulina i återvunnen plast finns i flera olika storlekar, 60-249 kr, Orthex group.

Foto: JOHANNA LEVOMAKI

5. En enda kvist kan räcka!

Tänk på formen när du inreder med växter. En enda bladrik kvist som faller snyggt åt sidan ger en fin effekt. Grå glasvas Omtänksam, 30 cm hög, 99 kr, glaskupor Morgontidig, 49 kr och 99 kr, allt från Ikea.

Foto: Ikea
Glasvas, 15 cmhög, 589kr, Hübsch. Foto: Hübsch
Växthylla i rotting, 999kr, Granit. Foto: Granit

Mer info och köp här (länk till Granit).

6. Inred med blommönstrat

Stig Lindbergs klassiska mönster Grazia grande från 1949 har blivit en halvtransparent rullgardin i serien Scandinavian design collection. Från 2 850 kr, Luxaflex.

Foto: Luxaflex

7. Blanda olika typer av växter

Små växter överallt piggar upp i rummet. Blanda örter, blommande krukväxer och bladväxter. Praktiskt att ha örterna nära tillhands på vägghyllor och sidobord när maten behöver kryddas. Här olika lösningar i metall från Ib Laursen.

Foto: Ib Laursen

8.  Glöm inte badrummet!

Växter i badrummet är ett enkelt tips på vardagslyx. Om du har plats så ta i ordentligt, varför inte med ett helt träd? Kommoden är Godmorgon med bänkskiva Tolken och tvättställ Hörvik från Ikea.

Foto: Ikea

9. Ge rätt mängd vatten

Självvattnande kruka Wet pot small av munblåst glas och lergods, 15 cm hög, 395 kr, Designtorget.

Foto: Designtorget

Mer info och köp här (länk till Designtorget).

Sax i svart och silver, 129kr, Housedoctor. Foto: Pressbilder

10. Årets trendväxter 2021

Växter med stora blad, kaktusar, lättskötta växter och stora växter som du kan skapa din egen djungel av. Det är årets växttrender, spår trädgårdskedjan Plantagen. Bland de storbladiga växterna nämns kaladium, som har hjärtformade blad, och peperomia, med blad i allt från mörkt rött och svartgrönt till limefärgade toner. Palettblad och begonia är tips på lättskötta växter. Och i hemmadjungeln passar förstås en 70-talsfavorit: yuccapalmen!

Foto: Plantagen
Planteringsväska i tyg som släpper ifrån sig överflödigt vatten, så ställ ett fat under inomhus. I sommar kan den hängas ut på balkongen, 1400kr, Bacsac. Foto: Bacsac

11. Snyggt för sticklingar

Låt sticklingarna växa till sig sida vid sida i trälådor innan du planterar om dem i krukor.

Foto: Pressbilder

Vattna krukväxten smart

Vattna krukväxterna sällan men rikligt. Då lär sig plantorna att bilda vattenreserver och man kan lämna dem utan tillsyn några dagar.

 

Blommande växter behöver mer vatten än gröna växter. Dra ner på vattningen när de inte blommar. 

 

I ett svalt rum i skugga är avdunstningen från växten betydligt lägre och växten behöver mindre vatten än i ett varmt och soligt rum i söderläge. 

 

En halvtimme efter att du vattnat dina krukväxter ska du kolla att det inte står kvar vatten i botten av ytterkrukan. Häll i så fall bort överflödigt vatten.

 

Källa: Gardena, Plantagen, Blomsterfrämjandet

Flätat häng! Ampel i makraméteknik, 79kr, Granit. Foto: Pressbilder

Mer info och köp här (länk till Granit).

Miniväxthus Socker med stålram, 36x8x49cm, 149kr, Ikea. Foto: Ikea

12. Träd i korg

Låt ett träd växa till sig, så långt takhöjden räcker. Att ha växter i korgar i flätade naturmaterial fortsätter att vara hett. Den här är från House Doctor, 60 cm hög, 1 715 kr.

Foto: House Doctor

Mer info och köp här (länk till Kitchen Time).

Ur Sköna hem nr 4 2021

LÄS MER: Caroline förvandlade 40-talshuset i Djursholm till en spansk villa med året runt-pool
LÄS MER: Magiskt resultat när paret renoverade ”allt och lite till” i sekelskiftesvåningen