Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patric Johansson/Lina Eidenberg Adamo/Jessica Holm

Inred med palettblad – bästa tipsen för en stor planta med vackra färger

Den trendiga krukväxten palettblad med sina lätt taggiga blad i intensiva färger älskas av många och är en härlig färgklick i hemmet. Här får du tips på hur du kan inreda med palettblad – och hur du får den att växa sig stor och vacker!

En välmående palettbladsplanta är en imponerande syn! Med blad i sällsynta färger som djupt rosa och limegrön har den blivit en storfavorit bland krukväxter och en trendig inredningsdetalj. Här får du tips på flera olika sätt att inreda med palettblad.

1. Sätt en palettbladsstickling i glasvas

Palettblad är en mycket tacksam växt att ta sticklingar på och med sina intensiva färger blir palettbladssticklingen en iögonfallande inredningsdetalj.

2. Ställ en stor palettbladsplanta på golvet eller på en piedestal

Tar du väl hand om din palettbladsplanta kan den till slut växa sig riktigt stor och buskig. Tar den upp mycket rymd kan du med fördel låta den stå i ett ljusare hörn, antingen i en kruka rakt på golvet, på en piedestal eller skapa din egen, kreativa hylla i form av exempelvis flera magasin staplade på varandra.

Foto: Jessica Holm

3. Utgå från palettblad vid valet av accentfärg

Har du en neutral och lugnare färg på väggarna kan du göra rummet mer levande med hjälp av accentfärger. Testa färgkoordinera inredningen efter din palettbladsplanta! Utnyttja växtens färgrikedom och utgå från bladens kulörer i val av soffa, matta och andra inredningsdetaljer. En skarp röd nyans kontrasterar vackert och skänker en intensitet till ett i övrigt subtilt färgsatt rum.

Foto: Madeleine Söder

4. Låt palettbladet komplettera basfärgen i ett rum...

Med intensiva färger och många nyanser i en och samma planta är palettblad effektiv som komplement. Är blå den dominerande färgtonen i ett rum? Testa ställ in en palettbladsplanta med röda toner för att göra atmosfären mer livfull.

Foto: Jonas Gustavsson

5. ... eller framhäva färgerna som redan finns där

Har du blå och röda toner i din inredning? Ställ en lysande lila planta i närheten, den kommer att förstärka färgerna på ett spännande sätt. 

Foto: Patric Johansson

6. Låt palettblad bli blickfånget i ett rum

Har du en stor palettbladsplanta i en kraftfull rosa eller limegrön nyans? Ställ den mitt i rummet på ett soff- eller sidobord och alla blickar kommer dras dit. Lika dekorativt som en vacker tavla!

Foto: Ellos Home

7. Ställ palettblad i fönstret

Palettblad trivs med att stå ljust och passar därför bra i ett fönster. Palettbladens färger blir till och med intensivare ju mer ljus den utsätts för! Se bara till att den inte står i direkt solljus.

Foto: Jannice Wistrand/Add Simplicity

8. Räcker fönstret inte till för din planta? Ställ ut den utomhus!

Får din planta inte nog av ljus? Kanske har den vuxit ur sin plats i fönstret? Palettblad kan stå både inne och ute! Utomhus kan palettblad stå under vår, sommar och höst, men samma råd gäller här – skydda den från direkt solljus då bladen är tunna och riskerar att att brännas.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Så tar du hand om palettblad – expertens bästa tips och skötselråd

För att de vackra bladen ska behålla sina intensiva färger finns det några saker du kan tänka lite extra på. Trädgårdsmästaren Stefan Jacobsson tipsar om bästa sättet att ta hand om palettblad:

• Vilken jord ska man använda till palettblad?

Vanlig blomjord funkar fint!

• Hur ofta behöver palettblad vatten?

Palettbladsplantan behöver mycket vatten, vattna därför så ofta som behövs för att hålla jorden lätt fuktig. Tillsätt gärna näringslösning regelbundet.

• Vilken kruka passar bäst för palettblad?

Satsa på en något större kruka, då håller jorden sig fuktig längre.

• Ska palettblad beskäras?

Palettblad blommar ibland i blått och lila, vill du kan du låta blommorna vara kvar men det kan vara bra att veta om att de tar näring från bladen och därmed färgen mindre intensiv. Att ta bort blommor från palettblad gör också att de växer mer och breder ut sig lite som små buskar.

• Passar palettblad i ett arrangemang med andra växter?

Palettblad passar bra att plantera tillsammans med andra växter men trivs alltid bäst om den får mycket luft och ljus. Vill du plantera palettblad i en grupp, se därför till att du inte placerar plantorna för tätt.

• Ska palettblad stå utomhus eller inomhus?

Palettblad kan stå både inne och ute! Växten vill gärna stå ljust och inomhus passar den därför mycket bra i ett fönster. Utomhus kan palettblad stå under vår, sommar och höst!

Tips! Palettbladens färger blir intensivare ju mer ljus den utsätts för, se bara till att växten inte står i direkt solljus.

Källa: Blomsterfrämjandet

LÄS MER: Älskade palettblad! Så tar du hand om trendväxten
LÄS MER: Så sköter du din hortensia – både hortensia i kruka och utomhus