Här är årets pelargon 2020 – intensiva färger och passar fint utomhus

Årets pelargon 2020 har en intensiv neonfärg och heter Tango Deep Rose With Eye.

Blomman passar lika fint utomhus, och tål både regn och vind. 

Så sköter du om årets pelargon på bästa sätt.  

Victoria Petersson

Varje år presenteras årets pelargon på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar och blomsterkreatören Gunnar Kaj presenterar årets vinnare som är zonalpelargonen Tango Deep Rose With Eye. 

Just för denna blomma är det unika med årets pelargon, ögat är vitt med skira rosa strimmor och blombladen blir nästan röda för att ramas in av en ljusare kant. Färgskiftningarna är vackra och pelargonen passar både inomhus och utomhus. 

Tango Deep Rose With Eye har en vacker blomma. Foto: Ida Magntorn
Blomman passar lika fint utomhus, och tål både regn och vind. Foto: Ida Magntorn

Tango Deep Rose With Eye tål både regn och vind 

Årets pelargon är regntålig och tar inte skada av vinden. 

– Jag tycker att pelargoner är underbara eftersom de är så snälla blommor. Man kan åka ifrån dem en vecka utan att de klagar. Även om mina torkar ut och blir bortglömda under vinterhalvåret, så svarar de direkt när de får kärlek och omvårdnad igen. Själv har jag ett 20-tal pelargoner som får usel skötsel under vintern, ändå drar de i gång så snart jag börjar pyssla med dem. Mina gamla trotjänare är inga märkvärdiga sorter, men för mig är de gamla vänner som jag alltid är lika glad att återse, säger Gunnar Kaj.

Årets pelargon passar bra utomhus; på balkongen, rabatten eller i entrékrukan. Foto: Ida Magntorn

Så sköter du om din pelargon Tango Deep Rose With Eye

Årets pelargon passar bra utomhus; på balkongen, rabatten eller i entrékrukan. Tills nätterna är frostfria passar pelargonen fint inomhus. 

Här är några skötselråd

* När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

* Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.

* Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!

Fakta från Blomsterfrämjandet. 

LÄS MER: Pelargoner – 23 fakta alla som älskar pelargoner borde känna till 

LÄS MER: Så sköter du dina pelargoner (från sticklingar till sommar- & vinterförvaring)