Foto: Anne Nyblaeus/Johan Sellén

Gör egen näring till trädgårdsblommorna – håller sig fina längre i vas

Säsongen är här för att ta in både trädgårdsblommor och vilda blommor och arrangera fint i vas. Men visste du att blommor som får näringslösning faktiskt står längre i vasen? Detta gäller alltså även för trädgårdsblommor. Och vad gör man när man inte får den där lilla påsen med näring med buketten? Jo, då gör man enkelt sin egen!

Syréner, pioner, rosor, tulpaner, påskliljor och äppelblom – dags för trädgårdens blomsterprakt. Men även lupiner, prästkragar, smörblommor, förgätmigej och midsommarblomster från det vilda gör sig fint i buketter inomhus. Och som vi längtat efter att få ta in blommor i våra hem!

Blommor i vas som får näring i vattnet står betydligt längre än blommor som enbart får vatten. Köper du blommor i butik medföljer den lilla påsen med näring till blommorna – så långt, så väl. Men nu kommer snart säsongen för trädgårdsblommor. Och visst vill vi att även dessa blommor ska stå i vasen så länge som det bara går. Svaret på det lilla ”problemet” stavas egengjord näring till dina trädgårdsblommor.

Foto: Johan Sellén

Så gör du egen näring till dina snittblommor

Du behöver endast fyra ingredienser till blomnäringen. Och förmodligen har du redan allt hemma.

1 tesked socker

1 tesked blekmedel (exempelvis klorin)

1 tesked citron- eller limesaft

Blanda direkt i vasen. Fyll sedan upp med ljummet vatten.

Ingredienserna i den här hemgjorda blomnäring verkar enligt följande: socker ger näring, blekmedel hindrar eventuella bakterier att växa till, och citronsaften reglerar pH-värdet i vattnet. Vad gäller temperaturen på vattnet så rekommenderas det att du alltid använder ljummet vatten då det underlättar för blomman att suga upp vätskan – med undantag för tulpaner som vill ha riktigt kallt vatten för att stå så länge som möjligt.

LÄS MER: Så sköter du din hortensia – både hortensia i kruka och utomhus

LÄS MER:
Så får du växterna att överleva semestern – 5 bra tips om du åker bort