Foto: iStockphoto

17 fakta alla som älskar hyacint borde känna till

Visste du att det säljs mellan 10 och 11 miljoner hyacinter i Sverige under december månad? Det och mycket mer får du veta här om vår populära julblomma hyacint.

1. Hyacint tillhör en av våra absolut populäraste växter, varje december säljs mellan 10 och 11 miljoner hyacinter.

2. Att hyacint är så populärt kring jul i Sverige är unikt då den i övriga Europa klassas som en vårblomma.

3. Hyacint har sitt ursprung i Turkiet och Syren.

4. Hyacinter började odlas första gången i Italien 1532.

5. På 1700-talet fanns inte mindre än 2000 hyacintsorter. I dag har antalet minskat till drygt 100 registrerade sorter.

6. Hyacinten kom till Sverige under 1600-talet.

7. Hyacinten innehåller alkaloider och är giftig om den förtärs i stora mängder.

8. Hyacint är klassad som en av de värsta doftallergiväxterna av Astma– och allergiförbundet.

9. Alla hyacinter doftar mer eller mindre och för något år sedan införde man doftkodning på de olika hyacinterna. Delft blue och blue star är två av våra vanligaste blåa hyacinter som doftar fylligt (***), blue pearl däremot doftar svagt (*). White pearl är en vit hyacint som doftar svagt (*) och Anne Marie är en rosa hyacint som doftar medel (**).

10. De vanligaste sorterna till jul är rosa Anne Marie och Pink Pearl, blå Ostara, Atlantic och Delft Blue samt vita Carnegie och White Pearl.

11. Det tar mer än fem år att driva fram en hyacintlök till den storlek man kan hitta i affärerna runt jul.

Foto: Fotograf Lina Östling

12. Hyacintens namn är mytomspunnet. Det antas ha kommit från den vackre ynglingen Hyakinthos från Sparta som skulle lära sig kasta diskus med Apollon som läromästare. Det gick emellertid inte så bra. Hyakinthos träffades av en diskus i huvudet och dog av slaget. På marken, där hans blod droppade, växte de vackraste hyacinter upp.

13. På blomsterspråket står hyacint för ”Vaknande, spirande och gryende kärlek”.

14. Österländska poeter nämner hyacinter som en symbol för enighet och harmoni. En av dem beskrev sin älskarinnas hår som "hyacintlockar". Därefter blev de "lockiga" blommorna en symbol för elegans.

Foto: iStock

15. Örtsamlare på 1700-talet upptäckte att saften från hyacintlöken blandad med vin gav en bra medicin för att hämma skäggväxten (!).

16. Madame de Pompadour, Louis XV:s älskarinna, var mycket förtjust i hyacinter och har stor del i att hyacinten blev så populär som den är idag. Madame de Pompdaour var den tidens största inspiratör inom mode och skapade ett alldeles eget mode med hyacinter.

Foto: PHOTO Pernilla Hed

17. Släng inte hyacintlökarna efter jul. Spara hyacintlökarna svalt i en kasse. Plantera ut lökarna i mars-april i rabatt eller blomsterlåda, cirka 3-4 centimeter djupt. Har du tur blommar de redan samma vår, annars garanterat nästa vår, ungefär samtidigt som påskliljor.

Mer jul på Sköna hem

15 fakta alla som älskar amaryllis borde känna till

14 viktiga saker att tänka på inför julen

Skandinavisk jul – den vackraste julen är naturligt grön (och vit)

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!