Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Plantagen / Plantagen

Årets trendigaste krukväxter 2020 – så sköter du om dom

Zebrasköld, ormbunke och begonia – vilka krukväxter har du helst hemma? 

Här har vi listat de tio trendigaste krukväxterna vi vill inreda med hemma 2020. 

Vi tipsar också hur du sköter om dina krukväxter på bästa sätt. 

Krukväxter är en viktig detalj i ett hem som gör det hemtrevligt, vackert och grönt! Om du vill vara trendig så är det dessa tio krukväxter du ska satsa på i hemmet detta år, enligt Plantagen. 

Zebrasköld

Foto: Plantagen

En växt med zebramönstrade höga stjälkar, som trivs i ljust läge men inte i direkt sol. Vattna den ungefär en gång i veckan så mår den bra. Zebraskölden är den mest populära krukväxten 2020. 

Ormbunke

Foto: Plantagen

I Sverige finns det omkring 40 olika arter av ormbunkar. Ormbunken är en tålig växt som passar de flesta hem, den vill gärna stå ljust men inte i direkt sol och vattnas regelbundet. 

LÄS MER: 6 inomhusträd som ger färg och grönska till rummet

Begonia 

Foto: Plantagen

Begonia finns i flera olika mönster och former och den trivs i fuktigare miljö så spreja den gärna regelbundet med vatten så den trivs.  

Paraplyaralia

Foto: Plantagen

Paraplyaralia är en perfekt växt att placera i ett hörn på golvet, då den kan bli nästan en meter hög. Den passar givetvis också bra i ett större fönster, och trivs bra både i ljusare miljöer och i lite skugga. 

Palettblad 

Foto: JONAS GUSTAVSSON

Palettblad är en växt som är en flitigt återkommande i mångas hem. Krukväxten har varit mycket populär de senaste åren, och trenden verkar hålla i sig även för 2020. Bladen blir fint rosafärgade och den trivs bra i ett soligt fönster. 

LÄS MER: Inred med palettblad – bästa tipsen för en stor planta med vackra färger

Fönsterfikus 

Foto: Plantagen

Lättskött och snygg planta som kan bli riktigt hög så den kan också stå på golvet. 

Rosenkalla

Foto: Plantagen

Rosenkallan har hjärtformade gröna blad och långa smala stjälkar. Den vanligaste färgen är röd, men den finns i flera olika färger. Rosenkallan trivs ljust, men inte i direkt soljus och gärna inte varmare än 15 grader. 

Gullranka 

Foto: Plantagen

Gullrankan trivs bra i fuktig luft och värme, med vackra blad som är mönstrade i gula toner. Den finns även i andra färger och är relativt lättskötta. Håll jorden jämnt fuktig, och unga plantor trivs i hög kruka eller på piedestal eller i ampel. Är gullrankan äldre kan du fästa växten på en spaljé. 

Porslinsblomma

Foto: Plantagen

Porslinsblomman är en vacker växt som när den blommar slår ut i ungefär 30-50 små porslinsliknande blommor. Den är lättskött och trivs i ljus miljö, men inte i direkt solljus, och i en liten kruka.  

LÄS MER: Knepen! Så lyckas du med dina porslinsblommor 

Grupperade suckulenter

Foto: Plantagen

Suckulenter är lättskötta då de klarar sig länge utan vatten, då de kan spara vatten i bladen. Placera suckulenterna tillsammans med små kaktusar för ett fint grönt fönster.

Så sköter du om dina krukväxter – 5 bra tips 

Vattna krukväxterna på rätt sätt

Hur ofta och när du vattnar dina krukväxter har stor betydelse. En viktig regel är att inte övervattna dina krukväxter så det blir överblivet vatten i krukan. Ju varmare temperatur du har inomhus desto oftare måste du vattna dina krukväxter. 

Växter passar i alla hemmets rum. Foto: Anne Nyblaeus

Ta med växterna in i duschen 

Glöm inte att duscha av dina krukväxter så de blir pigga (och dammfria). Även problem med löss och kvalster kan du lösa genom att skölja av dina krukväxter i duschen. 

Placera krukväxterna rätt i rummet

Krukväxter är alltid rätt i hemmet. Ur ett inredningsperspektiv så har krukväxterna en viktig roll. Läs mer här hur växter påverkar Feng shui i vårt hem. Dock är det viktigt att placera krukväxterna på rätt ställe i hemmet, så de inte får för mycket eller för lite ljus och sol. Läs på om just dina sorters krukväxter och var i rummet de trivs bäst. 

Foto: Jonas Gustavsson

Ge krukväxterna rätt näring

Att tillföra näring till växterna är viktigt, och särskilt viktigt under vår- och sommarhalvåret. Se vilken typ av näring och ur mycket du bör ge till just din typ av krukväxt. 

Glöm inte rötterna!

Brukar du plantera om dina krukväxter varje år? Kanske behövs det inte då det kan räcka att se över hur rötterna ser ut. Lyft alltid ut krukväxten ur krukan och se hur rötterna ser ut, och eventuellt måste du då sätta krukväxten i en större kruka. Men om rotsystemet är för svagt kan ny jord göra rötterna sämre. 

Källa: Blomsterfrämjandet 

LÄS MER: 5 gröna växter du borde ha på kontoret

LÄS MER: 11 vanliga krukväxter som ger dig renare luft hemma