Foto: Blomsterfrämjandet /Lina Arvidsson

Årets pelargon 2019 – Chokladpelargoner!

Varje år utses årets pelargon på trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar. Och nu kan vi äntligen avslöja att år 2019 blir det något så härligt som Chokladpelargoner som blir årets pelargon. Det speciella med dem är bladen...

Det är åter dags att hylla en av våra allra mest älskade blommor. Pelargonen har fått ett rejält uppsving de senaste åren och nu gillar vi den mer än någonsin. Årets pelargoner 2019 är dessutom helt klart något för alla oss som älskar att inreda med Palettblad, bladen är nämligen nästan svarta!

Årets Pelargon 2019 är en pelargonserie som heter Brocade-Serien med sorterna ’Brocade Salmon Night’ och ’Brocade Cherry Night’. Det speciella med dem är den häftiga kontrasten mellan de nästan svarta bladen och de färgglada blommorna.

Foto: Blomsterfrämjandet /Lina Arvidsson

’Brocade Salmon Night’

Brocade Salmon night har skimrande laxaprikosrosa blommor som passar perfekt in i inredningstrenderna just nu. Att rosa är årets trendfärg är svårt att missa.

Foto: Blomsterfrämjandet /Lina Arvidsson

’Brocade Cherry Night’ 

Brocade Cherry Night har blommor i en klart körsbärsröd färgton. Precis som hos Salmon Night fördjupas blomfärgen när nätterna blir svalare. 

Så sköter du om Chokladpelargoner

Sorterna fungerar fint både inne på fönsterbrädan och som utplanteringsväxt.

• Rikligt med ljus

Vill du placera pelargoner inne rekommenderas ett läge med rikligt ljusinsläpp. Längre in i rummet blir det lätt för mörkt. Speciellt viktigt är detta för sorterna i Brocade-Serien eftersom deras bladfärg utvecklas bäst i sol.

• Plantera om

När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet.

• Näring

Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning

• Vattna frikostigt

Du bör vara frikostig med vatten, men låt jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen.

Går bra att plocka bort blommorna

Tycker man bäst om de vackra bladen kan man plocka av blommorna och bara njuta av pelargonens bladverk. Det blir då en sober och elegant pelargon som passar fint utomhus på lugna platser tillsammans med till exempel buxbomklot, prydnadsgräs, hostor och lammöron. Blommorna kan man istället använda till buketter eller bordsdekorationer. De håller sig fint i vas ett par veckor.

Juryns motivering

I juryn för Årets Pelargon sitter Jonas Samuelsson från LRF Trädgård/Prydnadsväxter, Klaus Thingholm från Syngenta, Lotta Ahlvar, trendanalytiker och Patrik Vilsmyr från Mäster Grön. Deras motivering låter så här:

I seriens mörkt, sobert chokladbruna blad bildas i sin enkelhet en djup dramatik, som lockar dig, som vurmar för nutidens moderna, nordiskt, avskalade inredningsstil. De läckra blommorna lyfter dig till helt nya upplevelser, ett par kontrastfyllda läckerbitar för ögat medan bladen kittlar smaklökarna för choklad på tungan. En blomfärg för olika stil. Den ena i ton med inredningsbranschens utsedda, Årets Färg - Living Coral, den andre för den traditionelles val i härligt körsbärsrött. De två utvalda är chokladpelargonerna ’Brocade Salmon Night och ’Brocade Cherry Night’.

Läs även: 23 fakta alla som älskar pelargoner borde känna till 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxigt bäddset för endast 199 kr. Köp nu!