Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anders Bergstedt, Patric Johansson

6 inomhusträd som ger färg och grönska till rummet

Att inreda med stora växter är ett enkelt sätt att göra ett rum och större ytor mer levande. Här är 6 riktigt snygga plantor att ha inomhus och tips på hur du ska sköta dem.

1. Monstera deliciosa
Monstera deliciosa är en lättskött växt som inte behöver direkt solljus och kan vattnas lite då och då.

Foto: Patric Johansson

2. Förmakspalm – Howea forsteriana
Förmakspalmen är tålig och kan bli riktigt gammal. Plantera den i en hög kruka och vattna rikligt. Låt jorden sedan torka innan nästa vattning.

Foto: Iben & Niels Ahlberg

3. Fönsterfikus – Ficus elastica
Fönsterfikusen, Rubber plant, kan bli väldigt stor om den sköts på rätt sätt. Duscha bladen ofta och tänk på att vintern är viloperiod för fikusen. Om växten flyttas under denna period kan den tappa sina blad.

Foto: Paul Hanaoka

4. Fiolfikus
Det finns många olika varianter av fikus men den storbladade varianten fiolfikus är fortsatt väldigt trendig. Passar även bra i rum som inte har så stort ljusinsläpp.

Foto: Mikael Lundblad

5. Kaktus
Kaktusen har små taggar och tål torka. Den föredrar solljus men klarar lättare skugga. Det finns många olika arter att välja på, både små och stora. Vill du ha en högre variant ska du leta efter den kaktusliknande växten som kallas för High Chaparall, Euphorbia trigona.

Foto: Anders Bergstedt

6. Olivträd
Ett olivträd kan vara knepigt att sköta för oss som har långa kalla vintrar. Det kräver mycket ljus och trivs på sommaren bäst på en balkong, i svala uterum eller på en solig och skyddad plats i trädgården. På vintern tas trädet in efter första nattfrosten och förvaras på en ljus och sval plats med en temperatur på mellan 5-12 grader.

Foto: Helén Pe

Källa: Odla.nu, Alltomtradgard.se

LÄS MER: 5 gröna växter du borde ha på kontoret
LÄS MER: Växter får oss att må bättre – enligt ny forskning