Foto: Martin Cederblad/Anne Nyblaeus

Så skapar du ljuvliga buketter till sommarens kalas

Den svenska sommarträdgården är en rik källa till ögonfröjd. Låt din allra vackraste sommarbukett bölja, krumbukta sig och förföra.

Charlotte Pettersson
Anna Ekdahl

Sätt sju sorters blommor i vas och krus, och häng en krans på väggen. Njut av naturens okonstlade skönhet innan det är dags att lägga den under midsommarkudden. Här är drömmiga buketter du plockar ihop själv av trädgårdens blomsterskatt.

1. Romantisk sommarbukett med rosor

Romantik – som kan ge rivsår. Belöningen för all möda med sekatör och handskar är att få göra ett rosarrangemang som det här, ackompanjerat av blekrosa jättevallmo, rödklöver och doftpion. Aprikosfärgad moschataros ’Buff Beauty’, intill den en rosa ’Thérèse Bugnet’ och pimpinellros ’Poppius’. Vit pimpinellros, ’Stanwell Perpetual’.

Foto: Pernilla Hed

2. Sommarbukett i himlens alla blå nyanser

Förgätmigej, vildroskvistar och pärlhyacinter i skir balans, från vitt till mörkblått – och alla molnblå nyanser däremellan. På bordet en alpklematis i knopp.

Månaden majs skira väsen i en vas. Foto: Pernilla Hed

3. Midsommarblomster 

Kontrasten mellan en gammal hink och bombastiska blomster är effektfull. Orange vallmo, vinröd pion, lupin, gul raps, hundkex, bleklila rododendron och blålila iris är färgstarka vänner.

Sju sorters blommor, och några extra för säkerhets skull. Foto: Pernilla Hed

4. Vild bukett sommarblommor

Aklejruta, gullris, flox, jordärtskocka, blåklocka, fackelblomster, bolltistel, luktärt, rosor och atlasblomma – olika höjd på stjälkarna ger en livlig bukett.

Fånga det vilda – men tämj det inte! Foto: Anne Nyblaeus

5. En sommaräng av skira solitärer

En samling av glasflaskor i olika färger och former som fyllt med skira blomstänglar blir tillsammans en sommarbukett. Anemoner, luktärt, löjtnantshjärtan och vallmo får sällskap av riddarsporre och stjärnflocka. Sommarljuset skapar magi.

Vaser i färgklang med kronbladen. Styling: Helene Holmstedt Foto: Martin Cederblad

6. Rosa rosbukett med skira vänner

Vildrosor, pioner, vresrosor, lupiner, aklejor, violkungsljus och sommarens första trädgårdsros. Sju olika sorter i rosalila nyanser blir barocklikt i en gammal serveringsskål. Skål och bänk privata.

Flärdfri fägring i rosa. Foto: Pernilla Hed

7. Trädgårdens vita blommor i bukett

Vita Sackville-Wests vita trädgård är världsberömd för sin konsekvens i färg. En egen vit täppa i ett metalltråg blir fint på midsommarbordet. Prästkragar, schersmin, lupiner, violkungsljus, honungsros och hundkex är alla rent vita. Metalltråg från Makalösa blommor.

Foto: Pernilla Hed

LÄS MER: 9 tips för en perfekt midsommar – krans, dukning, ministång & nattamat
LÄS MER:
Drömmigt sommarhus i egna trädgården – med bädd, utekök och doftrosor