Syrener – 17 fakta alla som älskar syrener borde känna till

Syrener. Som vi älskar syrener! Doften och blomsterprakten med föraning om sommarlov och semester. Här är lite rolig fakta du förmodligen inte visste om syrener.

1. Syrener på engelska heter lilac, vilket syftar på syrenens vanligaste färg – lila.

2. Syrenen kommer ursprungligen från sydöstra och östra Europa, men är numera planterad och förvildad på många håll.

3. Runt mitten av 1500-talet blev syrenen en europeisk trädgårdsväxt. Diplomaten Ogier Ghiselin de Busbecq stötte på syrenen i Turkiet, och det sägs att han var den första som tog med sig växten till Österrike.

4. Under 1600-talet blev syrener vanliga även i Sverige.

5. Syrenväxter är en växtfamilj (Oleaceae) med medlemmar som förutom syrenen, även innehåller olivträdet, Forsythia och Jasmin.

6. Den lila blomman doftar starkas av syrenens alla färger.

7. Syrenen är ätbar.

8. I Grekland, Cypern och Libanon är syrenen är en symbol för påsken.

Foto: vitomirov

9. Syren stavades med accent mellan 1754 och 1892 (enligt SAOB), men enligt SAOL stavas syren numer utan accent.

10. Inom folktron förknippas syrenen med vidskepelser. En vanlig föreställning var att personer som är födda timmen innan midnatt kunde se spöken i blommande syrenbuskar under samma tid på söndagar.

11. Uttrycket "mellan hägg och syren" syftar på tiden mellan häggens och syrenens blomningstid. Uttrycket sägs ha sitt ursprung från tiden då skomakargesäller skulle ha sin lagstadgade ledighet. Vissa skomakerier stängde då under gesällens frånvaro, och en informationsskylt hängdes ut: "Stängt mellan hägg och syren".LÄS OCKSÅ: 19 fakta alla som älskar hortensia borde känna till

12. Syrener är mycket tåliga och kan bli långlivade. Hittar du syrener någonstans i naturen kan du vara ganska säker på att där funnits ett torp en gång i tiden.

13. För att syrenen ska få kraft och blomma extra mycket följande år är det en fördel att klippa bort de gamla frökapslarna.

Foto: ehaurylik

14. De flesta syrener blommar mellan maj och juni. Söker du en sort som blommar längre är japansk ligustersyren ett bra val. Sorten blommar med honungsdoftande gulvita blommor i stora, breda, yviga klasar under juni och juli.

15. Red pixie och Tinkerbell är perfekta syrener för den lilla rabatten. Tinkerbell blir max 1,5 meter och de doftande blommorna sitter samlade i smala glesa klasar. Knopparna är vinröda, men blomningen går i rosa vilket gör att sorten på håll uppfattas som tvåfärgad. Red pixie har lång blomningstid och ett buskigt växtsätt och blommar purpurröda blommor.

16. Enligt blomsterspråket betyder syrenen ”trogen syskonkärlek ägnar jag dig”.

17. Blå syrener i en brudbukett betyder ”du är viktigare för mig än allt annat” eller ”du har förtrollat mig”. Lilaröd syren betyder "du är för mig den första stora kärleken".

Källor: wikipedia.org, odlablommor.com, pom.info, odla.nu, funflowerfacts.com, vettochetikett.se, skyttsblommor.se

Läs mer:

Inspiration – 5 drömmiga sommarbuketter med pion, vallmo och rosor

19 fakta alla som älskar pioner borde känna till

Liljekonvaljer – 17 fakta alla som älskar liljekonvaljer borde känna till

Sätt rätt färg på dina väggar!

Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg

33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!

Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxigt bäddset för endast 199 kr. Köp nu!