16 fakta alla som älskar julstjärna borde känna till

Julstjärnan, denna klart röda, klassiska julblomma, men som genom åren fört en lite slumrande tillvaro får ett ordentligt uppsving i år. Visste du att julstjärnan passar utmärkt som snittblomma och kan klara sig utan vatten i upp till två veckor!

Plötsligt är det många som siar julstjärnan som årets trendigaste julblomma. För visst får man en direkt känsla av jul när men ser denna utsökta klassiker som faktiskt haft ett oförtjänt dåligt rykte bredvid hyacinter, tazetter, iskonvalj och amaryllis. Välkommen tillbaka kära julstjärna!

1. Julstjärnans blommor är små och gula, och sitter i mitten på de störren röda, vita eller rosa högbladen – som oftast misstas som julstjärnans kronblad.

LÄS OCKSÅ: 17 fakta alla som älskar hyacint borde känna till

2. Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexiko där den växer i vilt och kan bli flera meter hög.

Foto: Blomsterfrämjandet/Stars for Europe

3. Julstjärnan är alldeles utmärkt som snittblomma och i buketter på grund av dess långa livslängd. Tips: Stoppa de snittade stjälkarna i 60-gradigt vatten i ca fem sekunder, och därefter i kallt vatten, håller de färgstarka högbladen sig fina i upp till två veckor.

LÄS OCKSÅ: 15 fakta alla som älskar amaryllis borde känna till

4. Julstjärnan är extremt känslig för temperaturväxlingar, och allt under 15 grader gör så att julstjärnan tappar sina blad.

5. Köp aldrig en julstjärna som stått utanför en affär eller på torget eftersom du omöjligt kan veta i vilken temperatur julstjärnan förvarats.

6. Svep in din julstjärna ordentligt när den fraktas från butik och hem.

7. Julstjärnan vill ha mycket ljus, men inte för varmt, då kan den tappa bladen.

8. Vattna din julstjärna med ljummet vatten, och håll en jämn fuktighet.

9. Enligt aztekernas tro fick julstjärnan sin karaktäristiska röda färg när en gudinnas blod droppade ner på dess blad. Rött var aztekernas heliga färg och julstjärnan symboliserade renhet.

10. Julstjärna på blomsterspråk betyder just renhet.

11. I Mexico kallas julstjärnan Flores de la Noche Buena –  Den heliga nattens blommor.

12. Det var Joel Roberts Poinsett  som på 1820-talet tog julstjärnan till USA och därifrån kom den senare till Europa. Poinsettia är julstjärnans namn i flera länder.

13. Julstjärnans dag firas den 12 december, till minne av Joel Roberts Poinsetts dödsdag.

14. Julstjärnans latinska artnamn Pulcherrima betyder, mycket vacker eller vackrast.

15. Julstjärnan finns i en mängd färgställningar, den klassiskt röda och vita, men också i skirt rosa, aprikos, marmorerad samt tvåfärgad.

16. Jestersjtjärna är ett annat namn på mini-julstjärnan, som är en framodlad hybrid i miniformat.

Källa: blomsterlandet.se, odla.nu, wikipedia.org, blomsterfrämjandet

Läs mer: 10 sätt att ta din julstjärna till nya höjder

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!