Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Manuela Krause

15 fakta alla som älskar Magnolia borde känna till

Visste du att Magnolian är en urtidsväxt som levde för 20 miljoner år sedan? Detta och mycket mer om den sagolikt vackra Magnolian.

15 fakta om den väldoftande Magnolia

1. Magnolia är ett växtsläkte som omfattar 210 olika arter.

2. Magnolia fanns innan det fanns bin, därför är magnolians blommor utvecklade för att bli pollinerade av skalbaggar.

Foto: Manuela Krause

LÄS OCKSÅ: 14 fakta alla som älskar körsbärsblommor borde känna till

3. Magnolian är ett urtidsträd som levde tillsammans med dinousarierna. Man har funnit fossila lämningar av Magnolia acuminata som är 20 miljoner år gamla.

4. Karaktäristiskt för magnolian är att alla blomdelar sitter i spiral, vilket visar på dess primitiva ursprung.

Foto: narcisa

5. Magnolian och hela dess släkte fick sitt namn 1703, efter den franske botanikern Pierre Magnol.

6. Enligt blomsterspråket står Magnolia för ”Jag söker min lycka i naturen”.

7. Signifikant för Magnolian är att de flesta sorter blommar på bar kvist, det vill säga, blommorna kommer före de gröna bladen.

Flickmagnolior

8. Ann, Betty, Jane, Randy, Pinkie, Ricki, Randy och Susan var åtta kvinnor som 1965 arbetade som sekreterare på en avdelning för växtförädling i USA. När åtta nya magnoliasorter förädlades fram, fick dessa sorter sina namn efter dessa kvinnor, därav "flickmagnolior".

Behöver man beskära ett magnoliaträd?

9. Nej, man måste inte beskära ett Magnolia-träd om man inte vill eller om det inte behövs. Men ska man beskära så är det under tiden "JAS" som gäller, det vill säga, juli, augusti eller september.

10. Magnolians blomknoppar bildas redan föregående sommar, blomknopparna är håriga för att skydda den svällande knoppen från nattfrost under hela våren.

Foto: rackermann

11. I Japan är magnolian populär som alternativ medicin och sägs bland annat vara avstressande och rampfebersdämpande, motverka gasig mage och menstruationsbesvär, samt bra för hjärta och kärl.

Magnolians härdighet

12. Leonard Messel är en rosablommande hybrid som anses höra till de allra härdigaste av magnoliasorterna. Blommorna tål ner till 5 minusgrader.

13. Praktmagnolian (Soulangeana), trivs tvärt emot den härdiga Leonard Messel trivs endast i zon 1-2. Praktmagnolian blommar i slutet av april vilket gör den extra känslig för nattfrost.

Foto: Orchidpoet

Magnolia i andra sammanhang

14. Magnolia Bakery är ett välkänt bageri med rötter på Manhattan, känd för sina i dubbel bemärkelse söta cup cakes. Sägs ha startat hela cup-cake-vågen.

15. Steel Magnolias (Blommor av stål). Amerikansk film från 1989 om livet, kärleken och sorgen i en småstad i delstaten Louisiana i USA, och med en gedigen rollista av kvinnor som: Julia Roberts, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Sally Field och Daryl Hannah.

Källor: wikipedia.org, edafors.se, odla.nu, vippon.com

Färgsätt som ett proffs!

Lär dig hur färger skapar harmoni i ditt hem

25 avsnitt om nyanser, färgcirkeln och hur du kommer igång!

Bästa tipsen av Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert