12 krukväxter som är både lättskötta och vackra

Tycker du att krukväxter och blommor är en vacker inredningsdetalj, men är expert på att döda dem inom en vecka? I så fall kanske någon av dessa hållbara och lättskötta krukväxter passar i ditt hem.

En trendig inredningsdetalj – som dessutom är mysig att pyssla med. I princip alla krukväxter vi har inomhus kräver näring och kärlek, men vissa klarar sig bättre än andra om dess ägare glömmer bort dem ibland.

Foto: iStock

12 lättskötta krukväxter

Här listar vi krukväxter som klarar sig även hemma hos de som gillar grönt men inte orkar lägga ned så mycket tid på sina blommor. Ett tips är att ha ett förinställt alarm på telefonen, som påminner dig om att vattna krukväxterna. Passa även på att fråga floristerna i blomsterbutiken för expertråd.

1. Paradisträd

En utmärkt och lättskött växt som passar perfekt i ett soligt fönster. Finns dessutom i massor av olika varianter. Kräver endast lite vatten och bör bli torr mellan vattningarna.

Foto: iStock

Sugen på ett paradisträd? Läs mer och köp här!

2. Svärmorstunga

Tålig krukväxt som kan stå i skugga men blir vackrast om den får mycket ljus. Vattna rikligt och låt sedan torka ut innan du vattnar den igen.

Foto: iStock

3. Garderobsblomma eller Zamiakalla

Tålig och robust krukväxt som, precis som namnet antyder, klarar både skuggiga platser och lite vatten. Däremot är den inte förtjust i direkt solljus.

LÄS MER: Mördarsniglar äter inte allt – 15 blommor som klarar sig

Foto: iStock

Sugen på en garderobsblomma? Läs mer och köp här!

4. Krukros

Krukrosen tar in sommaren i hemmet. Kräver mycket vatten, men ska torka helt innan den vattnas igen. Gillar att stå ljust men inte direkt i solen.

Foto: iStock

5. Possum

En krukväxt med blommor som håller länge om du ser till att vattna den relativt ofta. Däremot gör det inget om du glömmer bort den ibland, då jorden hellre ska vara lite torr än fuktig.

Foto: iStock

6. Benjaminfikus

Benjaminfikusen vill inte ha det kallare än rumstemperatur och ska vattnas mycket, men nästan torka ut mellan vattningarna.

Foto: unknown

LÄS MER: 7 smarta sätt att använda trasiga terrakottakrukor på

7. Ispigg

När du vattnar din ispigg ska du undvika bladen. Låt sedan jorden torka upp lätt mellan vattningarna. Vissna blad dras upp med ett lätt ryck.

Foto: iStock

8. Aloe vera

Aloe veran är riktigt tålig och klarar av att torka ut mellan vattningarna vilket gör att du som alltid glömmer bort dina krukväxter kan göra det med gott samvete. Aloe veran gillar sol och värme, men klarar även att stå i svagt ljus. Perfekt att förgylla badrummet med!

Foto: iStock

9. Echeveria

Den lilla echeverian blir en söt prydnad på bordet eller i fönstret. Robust krukväxt som behöver lite vatten och vattnas när jorden börjat torka.

Foto: iStock

LÄS MER: Härligt pyssel – så enkelt gör du dina egna amplar

10. Juvelblomma

Juvelblomman kan förgylla rummet en bit bort från fönstret, då den klarar sig bra i skugga. Vattnas ovanifrån ned i blomman. Jorden kan torka ut vilket är bra för de som glömmer bort att vattna.

Foto: iStock

11. Kaktus

Kaktusar passar perfekt för dig som inte orkar ta hand om dina krukväxter. Ställ dem ljust och vattna rejält någon gång då och då. Jorden ska torka ut helt innan du vattnar dem igen. Finns i massor av varianter och blir en fin inredningsdetalj i exempelvis ett litet växthus eller under en glaskupa. På så sätt är det inte heller lika lätt att sticka sig.

Under den soliga sommaren är det kaktusarnas tillväxtperiod. Då behöver de allt ljus de kan få och mer vatten än man tror. När mörkret kommer vattnar man sparsamt.

Foto: iStock

Sugen på en kaktus? Läs mer och köp här!

12. Krysantemum

De flesta lättskötta krukväxterna är helt gröna, vilket gör att en krysantemum med sina söta blommor blir ett välkommet inslag i hemmet. Försök hålla jorden konstant fuktig, men inte blöt, och låt blomman stå ljust utan direkt sol.

Följ Sköna hem på Facebook så missar du inget!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!