Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Istock

11 vanliga krukväxter som ger dig renare luft hemma

Krukväxter är inte bara snygga inredningsdetaljer, de är fantastiska nyttogörare också! Bara genom att ha någon av de här vackra plantorna hemma kan du få en renare inomhusluft och en bättre nattsömn.

Flera av de allra vanligaste krukväxterna har speciella egenskaper som gör att de renar inomhusluften. Detta forskade den amerikanska rymdfartsmyndigheten NASA fram när de letade efter sätt att smidigt rena luften på sina rymdstationer.

Plantorna kan bland annat rena luften från föroreningar som formaldehyd, bensen, trikloretylen och ammoniak – giftiga ämnen som finns i till exempel rengöringsmedel, plast och färg.

Flera av växterna är dessutom fenor på att absorbera koldioxid och släppa ifrån sig syre under natten, vilket gör att de passar utmärkt i sovrum där de kan bidra till en bättre sömn.

1. Svärmorstunga

En av anledningarna till att vi faktiskt älskar den lite vassa och otillgängliga Svärmorstungan är att den behöver i stort sett ingen tillsyn. Det går bra att glömma bort den i ett mörkt hörn för ett tag. Det är en mycket enkel växt helt enkelt. Men det finns all anledning att ta väl hand om sin Svärmorstunga, och det är dess förmåga att ta upp giftiga ämnen ur luften, till exempel flamskyddsmedel som ofta förekommer i nya hus och på nytillverkade möbler. Kämpa lilla Svärmorstungan!

Foto: Istock

2. Gerbera

Visste du att Gerberan är den femte mest populära snittblomman i världen? Det har också konstaterats att Gerberan tar upp och binder det giftiga ämnet bensen.

Foto: Getty images

3. Murgröna

Murgrönan som för övrigt är Gotlands landskapsblomma är i sig giftig. Men precis som Gerberan tar den effektivt upp och binder bensen.

Foto: Shutterstock

4. Fredskalla

Först och främst, Fredskallan är giftig för katter, så är man kattägare är det inte en bra idé med en Fredskalla. Men för alla andra, det har konstaterats att Fredskallan tar upp och binder bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen och toluen, aceton, alkohol och ammoniak.

Foto: Istock

5. Ampellilja

Ampellijan, denna yviga och lättskötta populära krukväxt är en fena på att binda giftiga ämnen som formaldehyd ur luften. Den är dessutom en lämplig växt för allergiker.

Foto: Istock

6. Krysantemum

Krysantemum som fungerar lika bra i rabatten (den är härdig upp till zon 2) som i en kruka inomhus har konstaterats en av de effektivaste växterna på att ta upp och binda bensen ur luften.

Foto: Istock

7. Aloe vera

Förutom att den tjocka gelen som verkar lindrande på brännskador som utvinns ur Aloe vera, så bidrar även Aloe vera till att rensa luften från formaldehyd och bensen.

Foto: Istock

8. Benjaminfikus

I sin naturliga miljö kan Benjaminfikusen bli hisnande 30 meter hög. En Benjaminfikus kan också bli extremt gammal, på Sri Lanka finns ett exemplar från 1600-talet. Benjaminfikusen är en av våra absolut populäraste gröna växter, mycket för att den är relativt lättskött och växer fint även i kruka. Som grädde på moset har det konstaterats att den också tar upp och binder giftiga ämnen ur luften, exempelvis bensen, formaldehyd och xylen/toluen.

Foto: Istock

9. Gullranka

Gullrankan används ibland i akvarier, vilket är bra både för Gullrankan och för vattnet då den tar upp nitrat för att växa.

Foto: Istock

10. Azalea

Roligt att det finns växter med vackra blommor med på listan över de växter som kan rena inomhusluften. Azalean är ett tydligt exempel på det.

Foto: Istock

11. Kantdracena

1 AV 2
Foto: rep0rter
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Kuriosa kring Kantdracena är att alla plantor härstammar från en och samma samling som hittades på den franska ön Le Réunion.

LÄS MER: Så väljer du rätt soffbord – 9 råd som garanterat underlättar
LÄS MER: Se Sörens charmiga drömlya i Gamla stan: ”Det lutar åt alla håll”