Foto: Jannice Wistrand

7 knep som får dig att sova bättre – Feng shui-experten tipsar

Har du också svårt att somna, eller vaknar du mitt i natten och kan inte somna om? Dags att fundera över energiflödet i sovrummet! Feng shui-experten Jannice Wistrand guidar dig.

För att få till en lugn och rofylld känsla i hemmet kan man använda sig av Feng shui, enkelt förklarat läran om energiflödet i ett rum. Sovrummet är ett av de viktigaste rummen, där det ju är meningen att vi ska få möjlighet till återhämtning. Sköna hems Feng shui-expert Jannice Wistrand har koll på allt du behöver veta för att maxa chanserna till bättre sömn.

Varför är det så viktigt att tänka på Feng shuin i just sovrummet?

– Sovrummet är vårt näst viktigaste rum efter hallen. Det är här vi samlar kraft och energi. Vi ska kunna koppla av, känna oss trygga, vila och uppleva kärlek. I en värld full av intryck och oro är det viktiga att vi skapar de bästa förutsättningarna för att finna ro för såväl själ som kropp.

Vad är det vanligaste misstaget folk gör i sina sovrum som stör Feng shuin?

– Jag tycker många glömmer bort sina sovrum. Man lägger krut vid skrytrummen, så som kök och vardagsrum, det vi visar upp för vänner. Något jag ofta ser som inredare är att föräldrar tagit det minsta rummet och lämnat det stora fina rummen till barnen. Det är som med syrgasmasken på ett flygplan. Sätt på syrgasmasken på dig själv först. Att kunna vara en bra föräldrar betyder att vi ska kunna ta hand om oss själva, värdesätta oss och att då också skapa ett rum för just energipåfyllnad avkoppling. Man prioriterar inte ett par lakan av god kvalitet, rejäl sänggavel, fina sängbord med bra belysning som inbjuder till läsning och vila. I dag när vi också börjat jobba mer hemifrån har många sina hemmakontor i just sovrummet. Jag skulle vilja påstå att det är det sämsta rummet att välja. Att ha saker i detta rum som pockar på vår uppmärksamhet i form av jobb är inte att föredra.

Hur är det med speglar i sovrummet, ”får” man ha det?

– Det är ofta ett missförstånd kring speglar och sovrum. Det viktigaste att tänka på är att inte ställa sängen i ett flöde mellan dörrar, fönster och en spegel som ökar energiflödet i ett rum, detta kan i sin tur kännas stressande och det kan vara svårt att koppla av . Men om man har en spegel som inte är placerad mot sängen eller mittemot ett fönster är det inga problem.

Jannice Wistrand

Ålder: 46.

Gör: Bloggar, Feng Shui konsult, inredare, föreläsare och poddare.

Familj: Maken Jonas, sonen Charlie 10, dottern Celine 7 år och katten Bosse.

Bor: I ett 1700 tals hus i ett gammalt fiskeläge i Skåne.

Utmärkelser: Blev årets inredningsbloggare 2017 Elle Decoration Swedish Design Awards och nominerad till årets inredningsbloggare 2018, 2019 och 2020.

Instagram: @addsimplicity

Jannice Wistrand. Foto: Lena Evertsson/ Ateljé Lena Photogra / Lena Evertsson ateljelena.se

7 tips för bättre sömn enligt Feng shui-experten

1. Satsa på svala toner

För att få lugn och ro i sovrummet tjänar du på att satsa på en neutral färgskala. Genom att minimera skarpa kulörter skapas förutsättningar för att få en större chans till vila.

Gråblått i olika skalor, perfekta färger för ett sovrum. Foto: Jannice Wistrand

2. Dölj förvaringen

En dold förvaring är lika med bra förvaring i sovrummet, där det inte finns massa saker som syns och pockar på din uppmärksamhet. Ju mindre intryck, desto bättre.

Dold förvaring, som här ovan till vänster, är en bra idé för att skapa lugn miljö. Foto: Jannice Wistrand

3. Investera i sköna textilier

Finns det något härligare än att krypa ner i en nybäddad säng med rena sängkläder som är lena mot huden? Sköna lakan – och varför inte även en härlig matta att sätta fötterna på när du vaknar – gör stor skillnad för hur din morgon, och därmed dag, blir. 

Härliga sängkläder, en bra investering för god sömn. Foto: Jannice Wistrand

4. Bort med elektroniken

Dator, mobil, surfplatta, tv och andra tekniska prylar hör hemma långt från sovrummet. Tänk framför allt på att, i den mån det går, undvika att jobba här inne. Sovrummet är till för vila, inte arbete.

Byt ut elektroniken i sovrummet mot annat – varför inte en liten vas på nattduksbordet med vårens blomma i? Foto: Jannice Wistrand

5. Undvik chidrag

Energiflödet mellan fönster och dörr kallas chidrag. Låt bli att placera sängen i denna linje för att få bättre ro, eller försök i möjligaste mån minska flödet genom mattor, gardiner, växter och stora lampor i taket.

Sängens placering är viktig för Feng shuin. Foto: Jannice Wistrand

6. Hitta sovrummets kraftposition

Sov med stöd i ryggen mot en vägg, med fri sikt över rummets fönster och dörrar. Kraftposition skapar trygghet och den inbyggda känsla vi har i oss sedan vi bodde i grottor och ville försvara oss mot fiende. Att ha uppsikt skapar trygghet som sin tur ger lugn och bättre sömn.

En säng i kraftposition ökar chanserna för ordentlig vila. Foto: Jannice Wistrand

7. Inred med en rejäl sänggavel 

En rejäl gavel är skön att lägga huvudet mot, men skapar också trygghet, vilket är bra för sömnen.

Inte bara snygg att titta på – en sänggavel skapar trygghet. Foto: Jannice Wistrand / Jannice Wistrand

 

 

Du hittar Jannice Wistrands blogg Add Simplicity här.

LÄS MER: 3 saker du borde rensa ut från ditt hem enligt Feng shui-experten

LÄS MER: Inredaren förvandlade den mörka och trånga hallen: ”Ser 20 kvadrat större ut”

LÄS MER: Så håller du ordning hemma 2022 – feng shui-expertens tre enkla tips