Magiska växthus, välplanerade uteplatser och välskötta rabatter – en trädgård kräver en del jobb, men är också en plats för njutning.

7 fantastiska trädgårdar – inspiration för drömtomten

Stramt och välorganiserat med maximalt utnyttjade kvadratmetrar – eller lummigt och vildvuxet på stora ytor. Här har vi samlat sju avundsvärda trädgårdar med olika karaktär och i varierande storlek och stil.

Färgsprakande blomster, väggar av grönska, umgängesvänliga uteplatser och skördeklara odlingsbäddar. När det kommer till trädgården finns här inspirerande varianter för alla smaker, där endast fantasin – och möjligtvis växtzonen – sätter gränserna. 

Kika in i sju vackra trädgårdar, som bjuder på allt från lantliga vidder till uteliv i innerstaden och sträcker sig från Norrbotten ända ner till Skåne. 

1. Kajsa och Jakobs lantliga trädgårdsdröm

Kajsa och Jakob Augustssons gård i Vallåkra utanför Helsingborg har en pampig trädgård på 2 500 kvadratmeter, där frodiga gröna bladväxter blandas med vackra grupperingar och plank som avskärmar tomten i flera rum.

– Jag jobbar utifrån blickfång, att försöka skapa spännande områden som fångar ögat, säger Kajsa. 

Genom att använda plank ger Kajsa trädgården mer rumskänsla och det blir en fin fond till allt det gröna. En enkel spegel ger en spännande dimension. I rabatten växer olika sorters funkior. Foto: Josefin Widell Hultgren
Kajsa och Jakob putsade den röda tegelfasaden vit när de renoverade huset. Vackra och praktiska stengångar leder en runt i trädgården. Foto: Josefin Widell Hultgren

Se mer av Kajsa och Jakobs magiska trädgård, såsom terrassen med utsikt över fälten, den charmiga poolen med tillhörande poolhus och parets kreativa skapelser i form av hammock och vattenbad av järn. Läs hela reportaget här.

2. Konstnärsparets trädgårdsparadis på Gotland

Konstnärerna Helena och Staffan Laurin har ett eget paradis mitt på Gotland, där trädgården är en upplevelse fylld av växtkraft och konst. Klätterväxter pryder väggarna, stora buskar får bre ut sig och trädgården omringas av vackra stenmurar.

Helena och Staffan Laurin vid uteplatsen bredvid poolen, som är fylld med renat havsvatten och omges av vildväxande vallmo. Foto: Lina Eidenberg Adamo

 

Kryddträdgården brer ut sig i det skyddade läget mellan det gula ”gammelhuset” och den nyare flygeln som rymmer en sommarrestaurang. Reliefen över ingången har Helena gjort. Foto: Lina Eidenberg Adamo

 

Se mer av konstnärsparets trädgårdsparadis, inklusive det vackra växthuset, trädgårdens alla skulpturer och den rosenblomstrande innergården här! Läs hela reportaget här.

3. Ikeachefens skånska terrass med Medelhavskänsla

Mia Lundström, med en 30-årig karriär på Ikea i bagaget, trivs i sitt hemtrevliga radhus vid Skånes kust. Tomten är i dag en härligt insynsskyddad trädgård med blommor, örter och grönsaksodlingar. Här finns också en 90 kvadratmeter stor terrass som sommartid blir husets utökade vardagsrum.

Mia iklädd kornblå klänning från Mossa i sin prunkande radhusträdgård. Foto: Martin Cederblad
På sommaren växer husets umgängesyta med terrassens 90 kvadratmeter. Foto: Martin Cederblad

 

Nyfiken på mer om Mias välorganiserade trädgårdsparadis – eller sugen på att se insidan av det charmiga enplansradhuset i 60-talsstil? Läs hela reportaget här.

4. Charlotte bor i sin handelsträdgård

Charlotte Andersson i Sundsvall har skapat en underbar besöksträdgård för att andra också ska få ta del av hennes odlingslycka, njuta av atmosfären och hitta inspiration att ta med hem. 

Trädgården är oas av kreativitet, lust, vackerhet och vila för att använda Charlottes egen beskrivning – och den ramar in ett ståtligt trähus från 1886, där Charlotte bor med sin man Ulf.

Tomten är cirka 1 900 kvadratmeter stor med god trädgårdsjord i växtzon 4. Foto: Charlotte Andersson
Trädgården är till stor del uppbyggd av perenner, bland annat för att det passar Norrlandsläget bra och för att det finns många sorter som står sig fint långt in på hösten, som alunrot, gräs och olika funkior. Foto: Charlotte Andersson

Se mer av Charlottes prunkande handelsträdgård – och läs hennes bästa tips för en hållbar trädgård. Läs hela reportaget här.

5. Fannys lummiga trädgård i Norrbotten

Mot fasaden på baksidan av Fannys och Tomas hus i Älvsbyn ståtar ett gäng blommande stockrosor som Fanny sått från frö och lyckats övervintra trots att familjen bor bara några mil söder om Boden i Norrbotten, där växtzonen rör sig mellan 6 och 7.

I parets vackra trädgård finns också ett egensnickrat utekök, ett generöst trädäck och mängder av sommarblommor.

Blommor är Fannys stora passion. Hon odlar massor av sommarblommor i sin trädgård för att kunna plocka in och göra vackra buketter av. Foto: Tomas Bergman
På husets baksida har Tomas och Fanny byggt ett stort, generöst trädäck med plats för en härlig sittgrupp i bambu från Jakobssons Möbler. Parasoll från Mimou. Foto: Tomas Bergman

Kika in i Fannys charmiga, renoverade 70-talshus och ta del av hennes bästa tips för hur man skapar en gammaldags stil inomhus och ute. Läs hela reportaget här. 

6. Kråkslottets dolda trädgård i Råå

Thea och Anders Nilsson på Råå har skapat en skyddad innergård – ett härligt uterum fyllt med växter, plats för umgänge och fantasifulla installationer, där den minimala trädgårdsytan är maximalt utnyttjad. 

Den frodiga klätterhortensian och det vitblommande blåregnet som klär planket i grönt hjälper också till att dämpa vinden och trafikbruset, då tomten ligger mitt i stan.

Det lilla lusthuset följde med huset, men har målats om helt i svart för att bättre passa ihop med resten av trädgården. Planteringen är en skön blandning av vajande diamantrör, klippta buxbomsklot och olika vitblommande perenner. Foto: Anna Örnberg
Växtlighet med sprängkraft! Klätterhortensian lyckas leta sig igenom springorna, för att också klä planket i grönt och blommor på utsidan. Foto: Anna Örnberg

 

Se mer av Theas fantastiska innergård – och det häftiga ”kråkslottet” med tinnar och torn. Läs hela reportaget här.

7. Trädgårdsdesignerns fyra uteplatser

Stylisten och trädgårdsdesignern Ulrika Grönlund förlängde säsongen med flera månader genom att bygga fyra uteplatser i sin trädgård. Av den lite småtrista fyrkant som trägården bestod av när familjen flyttade in skapades utemiljöer med olika syften. 

Två olika uteplatser finns på orangeriområdet. En stor matplats under tak, och till vänster en vind- och insynsskyddad plats som ramas in av muren. Foto: Ulrika Grönlund

 

 

Loungen under tak används varje dag. Taket skyddar mot regn vilket gör att kuddar och dynor kan ligga kvar under hela säsongen. I krukorna växer silverpäron, Muehlenbeckia, fikon, blåregn och japansk lönn. Foto: Ulrika Grönlund

Få trädgårdsdesignerns bästa tips när du ska bygga uteplats – och se mer av Ulrikas drömmiga trädgård. Läs hela reportaget här. 

 

LÄS MER: Karga bergstomten blev en kustidyll med stenkantade rabatter

LÄS MER: Välj rätt pergola – 10 inspirerande varianter

LÄS MER: Så skapar du en vild och lummig trädgård – 5 tips!