Foto: Sofia B Tretow

5 sätt att skapa ett julhem som håller in i januari – inredaren tipsar

Känns det ovärt att pynta loss till jul när allt ändå ska ner så fort igen? Lugn, det finns lösningar! Sköna hems bloggare Sofia B Tretow vet hur man fixar ett mysigt julhem som fungerar även månaden efter jul.
Sofia Tretow

För en inredare är det visserligen julafton varje gång ett nytt tapetprov kommer, men då vintern nu smyger sig närmare sällar jag mig till skaran av verkligt seriösa julentusiaster. De där som börjar mysa redan i mitten av november… nåväl, slutet av oktober om vi nu ska vara så supernoga. 

Det är den tiden på året då Sofia går allin med julstrumpor som blinkar och Bing Crosby på repeat. Foto: Sofia B Tretow
Häng en eukalyptuskrans på dörren, kanske med ett sidenband vars färg introducerar färgskalan i ditt hem. Foto: pressbild

 

De tidiga julentusiasterna brukar vara få, men förra julen, under pågående pandemi, hade jag flera kunder som ville ha hjälp att skapa julstämning redan i november. De ville ha eukalyptuskransar med sidenband att hänga på ytterdörren, en vackert smyckad spiselkrans med julstrumpor på rad och en ståtlig gran med inspiration från klassiska hotell som Carlyle, Ritz och Plaza. 

”Jag har längtat efter julen sedan augusti”

Det förvånade mig inte det minsta. Julstämning är egentligen bara en förlängning av vad jag sysslar med varje dag. ”Stämning” är just vad mitt jobb kulminerar i. Inte något materiellt, som många tror – det är bara verktyget – utan ett frammanande och tjudrande av något så flyktigt som en känsla av trivsel, välmående och lugn. Och julstämning är egentligen bara en uppiskad och förstärkt temaversion av trivsel! 

Kom ihåg att varva ner mellan julbestyren också! Foto: Sofia B Tretow
Pynta med grangirlanger, ljusslingor eller julkulor? Man kan ju också välja allt! Foto: Sofia B Tretow
Visst är De Carlinis julprydnader fantastiska? Dessutom passar de både jul- och nyårshelgen! Foto: pressbild

Tänk så fantastiskt egentligen, att man kan skapa den känslan genom att kombinera de rätta detaljerna, möblerna och kulörerna. Och sedan förstärka den med ljus, musik och doft! Det är nog därför vi är så många som älskar inredning i alla dess former. 

Nu har tiden äntligen kommit att njuta av den där extra nivån av stämning i ditt hem, med ljus, julgranskulor och granris. Ta i ordentligt! Börja fira excentriskt tidigt. Nej, sinnesrubbat tidigt. Det är härligt!

Du hittar Sofia B Tretows blogg här.

Ur Sköna hem nr 14, 2021.

LÄS MER: Från ruckel till lantlig dröm – så totalrenoverade de tegelvillan

LÄS MER: Maxa höstmyset med Starwomans fem tips (missa inte frasiga äppelrutorna!)

Upptäck fler bloggar hos Sköna hem!

Add Simplicity – Feng Shui-bloggen med Jannice Wistrand

Hemtrender – med Jenny Martinsson

Sebastian Bergström

Svante Öquist 

Starwoman – Interior and Lifestyle by Anna Åberg