Grönt har blivit en lika självklar go-to-färg i köket som vitt eller grått.

17 underbara gröna kök att inspireras av

Från milda pasteller till knalligt mörkgrönt – trenden med gröna kulörer i köket visar inga tecken på att mattas av. Och inte undra på att färgen blivit så populär, då den ger omedelbar wowkänsla och passar alla tänkbara köksstilar. Här är 17 gröna kök i olika stilar och nyanser. Vilken är din favorit?

Oavsett vilken köksstil du älskar mest är grönt en färg som ger ditt kök massor av karaktär, värme, elegans och trendfaktor. Vi har här samlat underbara gröna kök från såväl moderna lägenheter som lantliga gamla trähus – ett bevis på att grönt är skönt oavsett bostad!

17 vackra gröna kök att inspireras av

1. Egenmålat i lantlig sekelskiftesstil

I denna sekelskiftesvilla har man försett de befintliga köksskåpen med egensnickrade socklar som målats i en grågrön kulör. En mild nyans som smälter ihop med de beigetonade väggarna och matchar den lantliga grönskan utanför fönstret.
Läs hela reportaget här.

Köket är målat i färgen J0.10.40 från Nordsjö. Foto: Carina Olander

2. Både grönt och hållbart

Detta gröna kök– Ombra från Kvik – är tillverkat med hållbarhet i fokus och består bland annat av återvunnen plast. Stommarna är tillverkade av trä från hållbart skogsbruk och fronterna av gamla plastflaskor. Resultatet blir ett kök som är är grönt i såväl färgsättning som cirkularitet. Läs hela reportaget här. 

Kök Ombra från Kvik. Blandare, Tapwell. Verktygskruka, Arket, tvålar, Care of Gerd, bricka, Svenskt tenn, kanna och koppar, Tonfisk design Foto: Jonas Gustavsson

3. Fransk känsla med grön granit

Gröna toner gör sig väl mot mot patinerade antikviteter och sydeuropeiska inredningsinslag, som i denna vackra villa på Österlen. Köksinredningen är från Tibro och bänkskivan består av gröntonad granit. Läs reportaget här.

Den grönglaserade terrinen är från Dieu le Fil i Frankrike. I bild syns också antika franska tennburkar. Foto: Anne Nyblaeus

4. Färgstarka cityvibbar

Mattan i köket kommer från Zahara vintage. Matta vid matplats, rosenkelim från Ikea. Barstolar också från Ikea men fyndade på Blocket Foto: Camilla Isaksson

En intensivt skogsgrön färg syns på köksinredningen i denna eklektiska Malmölägenhet, med murad vägg och inredning influerad av storstäder som Paris och Manhattan. Köksinredningen är från Ikea och skapar en luftig känsla med plats för middagar och umgänge i köket. Se hela reportaget här. 

5. Konstnärligt och luftigt

Det mörkgröna och platsbyggda köket stjäl showen i detta hem i en dansk konstnärsby, där kökstillverkarna Kalø køkkenet står för förvaringslösningarna. Inga överskåp, ingen fläktkåpa – den är i stället integrerad i köksön – och många öppna hyllor ger en luftig och välkomnande atmosfär i köket. Läs hela reportaget här.

Kalø køkkenet står bakom akustikpanelerna av ek i taket. Taklampan är spraymålad i mässingsfärg. Foto: Peter Kragballe

6. Charmiga pasteller

En ljust pastellig ton av grönt, som matchar exteriören på detta skånska trähus, syns här på lådfronter och köksskåp, med överskåp i vitt och bänkskiva i trä. Istället för att byta ut köket valde familjen som bor här en varsam renovering där den befintliga inredningen slipades och målades om. Läs reportaget här.

Foto: Pernilla Wästberg

7. Platsbyggt i shakerstil

Detta ljust grågröna kök är platsbyggt av snickeriet Taras Hallgren & son. Mycket inspiration hämtades från klassiska engelska shakerkök. Visionen var att skapa ett ljust, luftigt och funktionellt kök som harmonierar med 1920-talshusets ålder. 

De infällda luckorna i massiv furu är penselmålade i kulören French gray från Farrow & Ball, en lugnt grågrön nyans som går mer mot grönt eller grått beroende på dagsljus och tid på dagen. Läs hela reportaget här. 

Matbordet kommer från &Tradition och runt om står Wegners klassiska Y-stolar. Över bordet hänger två exemplar av Semi pendel från Gubi. På golvet ligger originalparkett och ett slipat kalkstensgolv från Lindanäs. Foto: Alice Johansson

8. Knallgrönt kakel

Ett grönt kök kan också innebära grönkaklade väggar, som i detta skönska 70-talshus. Kaklet är från Fired earth och blir ett effektfullt blickfång mot en trären köksinredning och betongbänkskiva. Läs hela reportaget här.

Kökets ekluckor kommer från Ikea och heter Hyttan. Bänkskivan i betong har husägarna tillverkat själva. Här blir kniven och saxen dekorativa väggprydnader ihop med ett knippe chili. Foto: Martin Cederblad

9. Loungekök med restaurangkänsla

Här har man valt bort överskåp för att få en luftigare, lite restaurangaktig känsla. Köksinredningen är byggd av stommar från Ikea och de trendigt mörkgröna fronterna är från Järfälla kök. Läs hela reportaget här.

Den helkaklade väggen ger restaurangköks-känsla med kakel från Höganäs. Grunda hyllor på konsoller, Bauhaus, och hänganordning för glas, Kitchenlab. Bänkskivan i marmor kommer från Stenfirma Bror Törner och blandaren från Dornbracht. Foto: Lina Östling

10. Glamourös 20-talsstil

Grönt är skönt för ögat och passar många olika köksstilar. Här i ett platsbyggt massivt träkök i 20-talsstil från Kulladal kitchens, med mjukstängande utdragslådor, gammaldags gångjärn och skåpsvred samt målat för hand med linoljefärg. 

Bänkskivor i carraramarmor och rostfri diskho. Foto: Erika Weiland

11. Grönt + terrazzo = sant

Ett kök för den som verkligen älskar grönt, där färgen – om än i olika harmonierande nyanser – får pryda såväl köksinredning som spis, köpa samt inmålade öppna hyllplan. Toniton-köket är framtaget tillsammans med Marbodal och matchas här snyggt med en bänkskiva av resinbaserad terrazzo.

Köksfläkt Cilindrio RV från Røroshetta och spis SPSK 60 IPS från Smeg. Foto: Pressbild

12. Milda toner i 1700-talsgården

Frida och David valde en tidstypiskt grågrön nyans till köket i sin gamla gård från 1700-talet. Färgen pryder luckorna från Åraslöv, medan pärlsponten på väggar och tak målats vit.  Den grågröna nyansen har dock på ett effektfullt vis även plockats upp i fönsterramar och taklister.

Stolar, Norrgavel, och lampa, Bestlite från Gubi. Foto: Carina Olander

13. Oväntade färgklickar

Köket i denna stilrena lägenhet är byggt av stommar från Ikea och luckor samt kalkstensskiva från Picky living. Den ljusgröna tonen blir en härlig färgklick mot den i övrigt sobra paletten. Läs hela reportaget här.

Beslag och kakel, Byggfabriken, vägglampor, Lampe gras, brödrost, Dualit, glaskaraff, Ikea, träskärbrädor, Housedoctor. Foto: Jonas Gustavsson

14. Högglansigt och trärent

Här gör högglansig yta och rena linjer att köket får ett fräscht och modernt utseende. Luckorna från Ikea heter Kallarp och värms upp av trädetaljer ur serien Vadholma.

En naturnära kombination från Ikea.

15. Traditionellt med en twist

Ett klassiskt kök med 20-talskänsla, där den gröna och svarta färgsättningen tar köket in i vår tid. Den inbyggda spisen härmar en bullig Agaspis och röda, italienska golvklinker bidrar till den lantliga känslan. Köksinredningen från Lindalsköket har specialanpassats efter önskemål och mått. Den gröna färgen är i blandningen NCS S 4020-G30 Y. Läs hela reportaget här.

Här möts känslan av 1920-tal engelsk herrgård och fransk vingård. Arbetsbänk i vit carraramarmor med rejäl underlimmad diskho. Foto: Martin Cederblad

16. Hantverkskök i shakerstil

Detta gedigna och rymliga gröna shakerköket uppgår till nästan 40 kvadragmeter med gott om arbestytor och rum för samvaro. Köket är tillverkat av Asteberg i massivt trä som handmålats i en behaglig grön nyans, Green leaf från Jotun. Läs hela reportaget här. 

De infällda luckorna har dekorativa speglar som går i linje med husets gamla originaldörrar. Kaklet kommer från Stiltje, modell Tundra. Spisen med dubbla ugnar kommer från Ilve. Foto: Olivia Flodén

17. Skogsgrönt med matchande kakel

Kaklets nyans lyfter luckornas färg i det här läckra Trolle-köket från Kvänum. Här har de skogsgröna luckorna fått sällskap av kaklet Bon Bon dark grey från Fired Earth och väggkulör Drop Cloth från Farrow & Ball.

En rofylld stämning fyller detta gröna kök där kaklet matchar luckorna och en knoplist plockar upp samma kulör. Foto: Kvänum


LÄS MER:
Spana in 4 snygga trender för köket

LÄS MER: 5 kreativa köksidéer att inspireras av