Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
En kvist torkad dragon sätter stämningen – utan att barra, tipsar inredningsexperten Karolina Karlsson.
En kvist torkad dragon sätter stämningen – utan att barra, tipsar inredningsexperten Karolina Karlsson.
En kvist torkad dragon sätter stämningen – utan att barra, tipsar inredningsexperten Karolina Karlsson.
En kvist torkad dragon sätter stämningen – utan att barra, tipsar inredningsexperten Karolina Karlsson. Foto: Martin Cederblad / Andreas Mikkel Hansen / Johan Carlson

14 idéer till juldukningen – från granris till rött och guld

Dags att dekorera bordet till helgens festligheter! Vill du följa din vanliga inredningsstil eller vara helgdagsmodig? Ta i från tårna eller följa en mer asketisk och naturinspirerad linje? Här är 14 härliga dukningstips!

1. Duka glammigt med guld

En gnistrande, välsmakande och värmeljusbeströdd bricka där den hamrade guldfärgade metallen reflekterar ljuset och ökar glamfaktorn. Även mat kan vara dekoration, här fikon och nötter.

Fikon och nötter är både gott och vacker dekoration. Foto: Johan Carlson

2. Ta fram vinterporslinet

Ljuslyktor och assietter avsedda enkom för vinterfest. När tallrikarna och uppläggningsfaten med julmotiv endast används från advent, över lucia och jul, fram till nyår, känns de som nya varje år.

Festen blir något extra med tallrikar och fat med julkänsla. Foto: Martin Cederblad

3. Pynta med julkulor i guld och silver

Ska du bara ha en enda julprydnad, välj julkulor. De passar i granen, hängande i fönstret, liggande i skål eller fästade i kvistar, krukväxter och buketter.

Julkulor fungerar i princip överallt! Foto: Lyngby Porcelæn

4. Juldukning med röd duk

En djupröd duk bildar en stark och stämningsfull fond åt juldukningen, här extra accentuerad med lila hyacinter. Låt bordet digna av julens rekvisita som julkulor och granar, och förstärk festkänslan med kristall och guldfärg.

Mysigt och stämningsfullt med röd duk. Foto: Johan Carlson

5. Dekorera med grenar

För den återhållsamt lagda räcker barr långt. En tallegren i taket och lite eneris i vas. Låt takkroken bära en trädgren i stället för lampan i jul.

Trädgren i stället för lampa? Absolut! Foto: GAD

6. Pepparkaksbrunt och snövitt

Testa ett nytt färgschema i jul! Brunt och vitt känns rent och stiligt, men ändå traditionellt juligt, tänk pepparkaka, snöbär och isiga glas. Och så ett guldstänk som får symbolisera stjärnan i det blå.  

Stiligt med vitt, brunt och guld. Foto: Johan Carlson

7. Duka fint med fusk

Barrar dina dekorationskvistar av sig? Ta färsk dragon i stället, det doftar godare också. En al- eller lärkkotte blir kronan på fuskverket.

Dragon doftar gott på servetten. Foto: Anni och Elisabeth Kruse / Glotti press / Andreas Mikkel Hansen

8. Imponera med gran i isen

Isbitar med infrysta grankvistar ser makalöst proffsigt ut, men är världens enklaste knep. Välj en islåda modell större för snyggast resultat.

Julens enklaste pyssel? En dekorativ isbit i drinken! Foto: Johan Carlson

9. Duka med vitt och dekorationer från skogen

Räcker inte servisen eller glasen till i jul? Plocka fram allt du har. Blanda finporslin, vardagsservis och alla dina ljusstakar. Glas och fat i olika former och storlekar knyts samman av tygservetter i vitt och stearinljus i en och samma färg. Bordsdekorationerna från skogen skapar avspänd jullyx.

Duka fint med en mix av glas och porslin. Foto: Anni och Elisabeth Kruse / Glotti press / Andreas Mikkel Hansen

10. Dekorera med amaryllis och fat på fot

En blomstergirlang på bordet skapar omedelbar feststämning, här djupt aprikosfärgade amaryllisar och tallkvistar. Ett fat på fot signalerar också fest, liksom en lyxigt tung linneduk. Addera »pratsam« papegojljusstake, så flyger säkert samtalen lätt med esprit. 

Amaryllis och linneduk ger julstämning. Foto: Martin Cederblad

11. Hyacinter i finporslinet

Många servisdelar står ibland undangömda och glömda. Låt dem få nytt liv med nya användningsområden. Hyacinter i soppskålen? Självklart!

Låt porslinet längst in i skåpet komma till användning! Foto: Fyrklövern

12. Juldukning med granris

Kottburk i keramik och handblåsta vinglas av Ulla Gustavsson med knotiga stammar som fot pryder bordet året om, men i mötet med en bordsgran på rot blir uttrycket härligt »juligt«. Det fina dekorationsfatet med ljusstaksmotiv blir tillfälligt slevfat.

Gran i vas blir ett vackert inslag i juldukningen. Foto: Johan Carlson

13. Pistagegrönt och tegelrött på julbordet

Rött och grönt är julens traditionella färger. Men som synes går det fint att dra åt såväl mintgrönt som tegelrött med bibehållen julkänsla. Konstfulla kottar och ekollon signalerar också jul i sällskap med granris och lingonris. En röd rosett skvallrar om snar paketöppningsfest.

Våga välj en ny nyans – pistagegrönt och tegelrött är fint och behåller julstämningen! Foto: Johan Carlson

14. Duka med polkarandigt och grönt

Servett med rödvit rand, en polkagris och grankvist. Allt på en blocktryckt duk med granatäpple i snyggkombon rött och pistagegrönt. Rena magin, ju!

Polkagrisen hör julen till. Foto: Chamois