Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Wolfgang Kleinschmidt/Martin Cederblad/Martin Cederblad

11 idéer som lyfter ditt hem – utan att bygga nytt eller renovera

Förstärk känslan i hemmet och gör tydligt vad du vill med din inredning. Här är idéerna som får tanken att flyga och ger dig ro i sinnet. Från stora visuella lösningar ner till minsta småsak – Sköna hems inredare Charlotte Pettersson guidar dig.

1. Variera höga och låga möbler

De låga möblerna kommer alltmer. Tänk 70-tal! Patricia Urquiolas soffa Tufty-time är som gjord för att halvliggande dricka cocktails i. Plus att det blir en rolig topografi i hemmet med lågt mot högt, som här med den låga soffan mot den höga ginkgobladslampan. Visuellt spännande!

Foto: Jonas Ingerstedt

2. Inred sovrummet ton i ton

Ett sovrum ton i ton blir extra vilsamt. Gardiner och väggar är i nästan samma kulör, det är bara valören som skiljer lite. Det är skönt och svalt att gå och lägga sig omgiven av de här blå och turkosa nyanserna – och när man vaknar är det som att vara i himlen, eller kanske på ett milt kluckande hav.

Foto: Martin Cederblad

3. Våga udda motiv – och plocka upp på olika ställen

De blåvita urnorna på golvet förstärker motivet på gardinen. Det blir en rolig knorr i en annars sansad stadsvåning. Allt det blåvita på olika detaljer håller ihop inredningen till en härlig helhet. Den platsbyggda bänken blir ett bonustips – den lilla väggbiten utnyttjas på ett smart sätt och på hyllorna under är det bara att raskt stuva undan saker, som boken man just satt och läste i.

Foto: Anne Nyblaeus

4. Förstärk vinklar och vrår med accentfärger

Valvet är målat i en avvikande färg, ett fiffigt sätt att accentuera inredningen. Bredvid fönstret lyser lampan som ett extra öga.

Foto: Jonas Ingerstedt

5. Måla skåpsinredningen i en glad kulör

Kan det vara den gladaste idé vi sett? Eller den vackraste? Den rödmålade skåpinredningen blir en glädjekaramell i det eleganta rummet. 

Foto: Johan Séllen

6. Satsa på dramatik i sovrummet

Här är det bäddat för dramatik med dov färgskala och jaktmotiv på väggen – vem såg det senast i ett sovrum? Under hjorten och grävlingarna pågår livet i den överdådigt bäddade sängen, där det gröna blir en raffinerad färgklick mot det antracitgrå. Det är fixat och upp-puffat men inte alltför ordentligt – se bara den frånvända tavlan som lutar mot väggen till vänster.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

7. Möblera från mitten

Om man har så mycket plats att man kan möblera mitt i rummet är det ett trevligt grepp. Genomtänkt med två av allt – pallar, soffor, fåtöljer. Den orangeröda lampan och vilfåtöljen får sticka ut.

Foto: Caroline Tengen

8. Blanda färg och form i det som hängs på väggarna

Det börjar lugnt med ett klassiskt mahognyskrivbord och en karljohansstol. Sedan smackar man på med en vild tavelvägg, där det abstrakta och figurativa blandas. Observera att tavlorna inte hänger i linje – de hänger så att skulpturen ska kunna stå där den står. Många goda idéer i en bild!

Foto: Helén Pe

9. Våga vägra vitt vardagsrum

Dramatik i färg och mönsterval, och på samma gång harmoni mellan det antracitgrå och det gröna. Orkidén är färgklicken, och tavlan står för mer drama. Den svartvita mattan och kuddarna stagar upp och bidrar med fräschör.

Foto: Martin Cederblad

10. Använd samma starka färg i olika rum

Samma röda färg i två rum, ett bra trick om man eftersträvar en helhet. Den effektfulla leken med listerna och tavlorna upprepas också. 

Foto: Martin Cederblad

På byrån med vita påmålade ränder plingar lampskärmen till. Att lampfoten och vasen är lika höga blir en effekt i sig. Den lilla skålen bryter av på ett självsäkert sätt.

Foto: Martin Cederblad / Martin Cederblad

11. Gå loss på mönster

En genialt enkel idé är ett glasskåp utan bakstycke där den mönstrade tapeten får lysa igenom. Den röda brickan och pallen bryter av på ett roligt vis. Och ser du fisken? En liten figur som har den viktigaste uppgiften i ett stilleben – att göra det levande.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

3 snabba med Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

1. Om du bara får tipsa om en enda sak att förändra hemma våren 2022, utan att renovera eller bygga om – vad är det?

– Färgsätt! Det kan vara från stort till smått och med olika medel. Från att måla eller tapetsera hela rummet till att lägga till en ny färg på gardiner, kuddar, möbler och inredningsdetaljer. Effekten kan vara lika stor med milda toner som starka kulörer. Så gå utanför boxen eller nyupptäck en gammal favoritnyans. 

2. Vad är dina tips till den som vill måla om för att få bäst effekt?

– I målningens härliga spektra är effekterna påtagliga. Lek och tänk till ett varv extra. Att måla hela rummet med golv, tak och lister ger stor effekt. Harmonisk eller omvälvande beroende på val av kulör. Färgsätta valda delar av rummet som en alkov, fönsternisch eller baksidan på en dörr. Titta på din miljö och utnyttja den som en blank canvas. Att våga sig på en muralmålning med motiv på en hel vägg låter avancerat. Men kan bli så fantastiskt. 

3. För den som inte gillar starka färger och vågade mönster, hur får man till en förändring som märks ändå?

– Pastellens återtåg är påtaglig i vår. Uppblandningen med mycket vitt gör den mest färgkänsliga ändå villig att försöka sig på annat än bara vitt. Olika toner i det beige spektrat är ett alternativ. Naturnära och harmoniskt.      

Sköna hems inredare Charlotte Pettersson.Sköna hems inredare Charlotte Pettersson.Sköna hems inredare Charlotte Pettersson.
Sköna hems inredare Charlotte Pettersson. Foto: Martin Cederblad

Ur Sköna hem Skapa stilen 2, 2021.

LÄS MER: 3 saker du borde rensa ut från ditt hem enligt Feng shui-experten

LÄS MER: Inredaren förvandlade den mörka och trånga hallen: ”Ser 20 kvadrat större ut”