Waldemarsuddekrukan 100 år – firas för första gången med ny färg!

Prins Eugen formgav den numer klassiska Waldemarsuddesouverniren, Waldemarsuddekrukan 1915, och då främst för eget bruk. Nu firar krukan 100 år och ges för första gången ut i en ny kulör.

Waldemarsuddekrukan firar 100 år i år och ges för första gången ut i en annan färg en den klassiskt vita. Den gråblå nyansen är inspirerad av Waldemarsuddes omgivande natur, men även av färgvalen som finns inne på slottet.

När Prins Eugen formgav krukan 1915 var den avsedd för eget bruk, och främst för olika blomserarrangemang inne på slottet.

 

Foto: Foto: Lars Engelhardt, PEW

Krukan blev tillgänglig för allmänheten 1952 då museet bestämde sig för att producera den som en souvernir.

Foto: Foto: Lars Engelhardt, PEW

Jubileumskrukan är ett samarbete mellan Prins Eugen Waldemarsudde och Porslinsfabriken i Lidköping.

Foto: Foto: Lars Engelhardt, PEW

Precis som på Eugens tid har Waldemarsuddekrukan fortfarande en given plats på slottet. Nedanför Zorns porträtt av prinsens mamma, drottning Sophia står dagligen tolv blomstrande krukor.

Foto: Foto: Lars Engelhardt, PEW

Det är två storlekar som härstammar från Prins Eugen formgivning, Nr 1 eller ”ettan”, och den låga, tolvkantiga jardinjären kallad ”trean” eller Nr 3. De övriga tre storlekarna har tagits fram senare, bland annat ”tvåan" som nu produceras i den nya färgen.

Krukan börjar säljas den16 april och kommer till en början att ges ut i endast 500 exemplar, dock med möjlighet för ökad produktion beroende på efterfrågan. Storleken är 15x15 cm, och kostnaden 595 kronor.

Inspirerad? Läs också:

Svenskt tenn återlanserar Josef Franks mönster Dehli

Inredare Sophia Björnsdotters känsla för detaljer

Välkommen hem till mönsterformgivare Emma von Brömssen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!