Vilken typ av soffa passar på loftet?

Familjen funderar på en härlig kudd-ö på loftet, där de kan slappa och umgås. Vår arkitekt Anna Montagut gillar idén och föreslår en flexibel lösning.

Fråga

Vi är en familj med två barn, 9 och 1 år gamla. Vårt nya sommarhus står klart och nu ska loftet möbleras, trots liten yta med snedtak samt trappuppgång och bärande balk i mitten av rummet. Ena långväggen som är ca 6 meter, har redan försetts med 5 förvaringsbänkar med utdragbara lådor på hjul. Från början hade vi tänkt köpa ett antal tjocka madrasser med bottnar och helt enkelt klä dem och placera som en låg hörnsoffa utan ben och ligga där bland en massa kuddar medan vi ser på teve (plattskärm som placeras i taket eller dylikt). Men blir det här opraktiskt? Borde vi försöka få plats med någon sittmöbel som är lättare även för äldre att stiga upp ur för att behaga mormor och farmor som kommer på besök ibland?

En vanlig soffa måste placeras minst 60 cm ut från snedtaket för att få rum under. Passar en fristående divan som komplettering till den hemmagjorda madrassoffan? Hur placerar vi den i så fall?
Carmel

Svar

Loft är med sina sneda tak ofta mycket charmiga. När de ska inredas eller möbleras gäller det att förhöja rummets udda karaktär.

Några grundläggande tips som passar bra till den här typen av rum är att använda en ljus färgpalett, ha låga möbler och använda väggarna till förvaring.

Ni har redan förvaring utmed ena 

sidan, vilket jag tycker är väldigt bra. Jag skulle föreslå att ni gör nästan likadant på andra sidan. Kanske öppen förvaring som fungerar mer som hyllor till böcker, tidningar, 

musik, m m. 

Metalliska räcken tycker jag ger lite kall känsla, därför föreslår jag att räckena som finns i rummet kläs in i trä och vitlackas. Då kommer det automatiskt att kännas bättre att möblera och befinna sig i den här delen av loftet. 

Jag tycker mycket väl att det skulle fungera med madrasser till soffa. Jag har hittat en rolig version av det, som heter Cojines! Cojines! 

(spanska: Kuddar! Kuddar!) från Nani Marquina. Varje kudde är 48 x 48 x 15 cm, finns i många olika färger och kan kopplas ihop med varandra med knappar i olika kombinationer, se mer på www.nanimarquina.com

Jag tycker det är ett roligt och flexibelt alternativ, som passar till olika aktiviteter: sova, läsa, fika m m. 

Ett loft lever på något sätt ett separat liv från resten av huset. Med det menar jag att det kan få vara annorlunda och behöver inte matchas med resten av inredningen. Jag har inte placerat in någon soffa, eftersom jag vill att kuddarna ska spela en huvudroll in i rummet. De blir den stora möbeln. Resten kompletterar: fåtöljen, mattan, skrivbordet. Också lamporna är viktiga för att förstärka mysighetskänslan.  

Anna Montagut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!