Så rengör du din lädersoffa på bästa sätt

En lädersoffa är en mångsidig möbel som förändras beroende på vilka textilier och möbler som finns runtom den. Lädersoffor bli ofta skönare med åren, men det är inte det lättaste att hålla rent. Här är en guide för hur du rengör din lädersoffa på bästa sätt.

Detta behöver du

Dammsugare med dammsugarborste

Mikrofiberduk

Trasa

Mild tvål

Vit vinäger – för svåra fläckar

Så rengör du din lädersoffa

1. Dammsug kuddarna och soffans ytor. Det bästa är om du har en dammsugare med en dammsugarborste. Se till att dammsuga alla dynor och kuddar på alla sidor. Glöm heller inte att dammsuga armstöd, ryggstöd och andra ytor.

2. Torka soffan med en ren och torr mikrofiberduk.

3. Kolla soffans instruktioner för att se tillverkarens specifika rengöringsrekommendationer. Soffor kan vara gjorda av olika typer av läder, så vissa soffor kan ha speciella krav. Tillverkarens rekommendationer trumpar alla generella tips och råd, så följ riktlinjerna om sådana finns.

4. Om det inte finns några rekommendationer för hur du ska rengöra soffan kan du ta en fuktig trasa med mild tvål. Men, testa först att torka på en liten yta av soffan och låt det torka. Detta för att vara säker på att ingen skada eller missfärgning uppstår. Om färgen ändras kan du testa en annan tvål eller skippa tvål helt och bara torka av soffan med en fuktig trasa.

5. Om det finns fläckar på soffan som du inte får bort med bara tvål och vatten kan du ta hjälp av vit vinäger. Mixa lika delar vit vinäger och vatten. Fukta en trasa med blandningen och skrubba försiktigt med trasan på fläcken med cirkulära rörelser. Använd en torr trasa för att ta bort den extra fukten från soffan när du fått bort fläcken.

Sätt rätt färg på dina väggar!

Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg

33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!

Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig