Designklassiker: Pipistrello

Med sin organiska form har Gae Aulentis designklassiker, den skulpturala bordslampa Pipistrello – fladdermus på Italienska – en tyngd och ett uttryck  som tar varje rum i besittning.

Designer: Gae Aulenti.

När: 1965.

Ursprungsland: Italien.

 

Arkitekten, formgivaren och scenografen Gae Aulenti (född 1927) har berättat hur svårt det var för en kvinnlig formgivare att komma fram i dåtidens Italien.

"På arkitektskolan var jag den enda kvinnan och vid den här tiden gav de inga arkitektjobb till kvinnor. Det dröjde tio år efter examen innan jag fick ägna mig åt arkitektur. Pipistrello ritade jag till Olivettis showroom i Paris 1964, och först därefter visade en producent sig intresserad och satte lampan i produktion. Och den tillverkas fortfarande!"

Lampan finns på Centre Pompidou i Paris, på MoMa och Metropolitan museum of art i New York – och anses som en designikon från den gyllene eran av italiensk efterkrigsmodernism.

Till en utställning 1972 poängterade hon den övertygelse som förblivit hennes ledstjärna: Att det alltid finns ett starkt samspel mellan designobjekt och arkitektur, rumsligheten. Pipistrello bär i detta syn för sägen.

Hennes lampor, säger hon i Margherita Petranzans bok Gae Aulenti, "'är inte maskiner för att skapa ljus. De är former, tiillkomna för ett visst utrymme. Först därefter kom de i produktion – och gick helt andra öden till mötes."

Efter karriären tog fart har Gae Aulenti främst verkat som arkitekt. Bland hennes byggnader kan nämnas Musée d´Orsay i Paris, museet för asiatisk konst i San Fransisco, italienska kulturinstitutet i Tokyo och många andra prisade uppdrag. Sedan 2005 driver hon sitt eget arkitektkontor, Gae Aulenti architetti associati.

Av övrig formgivning är soffbordet för Fontana arte hennes mest kända – en kvadratisk glasskiva på fyra små gummihjul. Andra möbler har ritats för Zanotta och Knoll international liksom belysning för Artemide.

Om heminredning har hon sagt att det är de boende – inte tingen – som skapar platsen. Bästa inredningsrådet är att omge sig med så lite som möjligt: "Bara några hyllor för böcker, några kuddar att sitta på. Och så i sina val motverka det kortlivade, de övergående trenderna ..... och återvända till mer bestående värden."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!