Josef Frank sätter den borgeliga diskreta charmen

Josef Franks sensualism och Kerstin Olbys stramhet samsas i en borgelig diskret charm som balanseras av den coola konsten.

Vardagsrum

I vardagsrummet dominerar de mjuka formerna hos Josef Franks fåtölj, klädd i textil Teheran, soffa och pall. Även golvlampan, Hortuskrukan och ljusstakarna bär Josef Franks signatur. Bord från gamla R.o.o.m. Ovanför soffan två verk av Jörgen Fogelqvist och till vänster en målning av Anders Sletvold Moe.

Bibliotek

Vitt i biblioteket. På sisalmattan framför soffan står Margot Barolos och Märta Frimans brickbord för Svenskt tenn. Bokhyllorna är hemritade och specialbyggda för rummet. Fotokonst av Helena Kaasik.

Detaljer

Ljusstakar Klöver av Josef Frank, Svenskt tenn, och glasskål av Alvar Aalto, Iittala. Kuddar med tyger av Josef Frank.

Matplats

Matsalsgruppen är från Olby design, liksom vitrinskåpet.

Kök

Köket med uterummet bakom, husets ljusaste och luftigaste plats. Köksinredningen sattes in 1995 och är från danska Multiform. En tidlös design som stått sig bra med tanke på dagens snabbt övergående kökstrender.

Uterum

Det glasade uterummet är familjens drömrum. Golv av offerdalsskiffer. Trädgårdsbordet är ritat av Olle Rex för att passa ihop med Josef Franks trädgårdsstolar från 30-talet. Närmast Josef Franks tevagn och Hortuskrukan i klarglas. I fonden en målning av Stefan Johansson.

Publicerad i Sköna hem nr 1, 2014.

Läs också:

17 inredningsprylar som gav status förr

Hitta den amerikanska inredningsstilen hos svenska familjen i Los Angeles

Pampig compact living-etta