Död åt förvaringen – Ikea förutspår framtidens inredning i 7 punkter

Död åt förvaringen och pallen som den viktigaste inredningsdetaljen. I en intervju på fastcodesign.com listar Marcus Engman, designchef på Ikea, 7 framtida förändringar inom inredning.

1. Flytande gränser 

Hittills har vi varit, och är fortfarande väldigt traditionella när det kommer till att inreda våra olika rum, säger Magnus Engman designchef på Ikea till fastcodesign.com. En soffa plus en TV är lika med ett vardagsrum. En säng plus en garderob är ett sovrum. Tittar vi framåt, med urbanisering och med ökad trångboddhet kommer gränserna för hur ett typiskt rum ska inredas att suddas ut mer och mer. Vi kommer sova i vardagsrummet och äta i sovrummet, vilket gör att vårt behov av multifunktionella möbler kommer ökar.

2. Flera användningsområden för en och samma möbel 

Enligt Engman kommer inom en snar framtid en vanlig pall vara den absolut viktigaste möbeln i våra hem. En pall tar minimalt med plats men har en mängd olika användningsområden. Pallens huvudfunktion är som sittplats, men fungerar utmärkt som soffbord, nattduksbord, sidobord, och genom att stå på den når du efter saker på högre höjd. Dess förmåga att stapla gör den dessutom extremt yteffektiv i små miljöer.

3. Död åt förvaring

Historiskt sätt så har förvaring alltid spelat en stor roll i våra hem. Vi har i alla tider kämpat på och försökt organisera vårt kaos i allt från kabinettskåp och kistor till linneskåp, garderober och CD-hyllor. Nu blåser dock förändringens vindar starkt. När förvaringskrävande saker som böcker, tidningar, musik och fotografier samlas i telefonen, är vi inte längre i samma behov möbler med förvaringsfunktion.

4. Smarta möbler 

Redan i april i år släpper Ikea en kollektion möbler med inbyggd trådlös laddningsfunktion. Marcus Engman tror att detta bara är början när det kommer till möbler med smarta funktioner på olika sätt.

5. Ännu plattare paket

Ikea är redan kända för sina platta paket. Men i framtiden kommer paketen bli ännu plattare, ju mindre luft man fraktar runt gagnar både kostnadsbilden och miljön enligt Engman, som till  och med pratar om olika 4D-lösningar där möbler inte ens behöver skruvas ihop.

6. Personliga möbler

Unikitet och personlighet är något många strävar efter när det kommer till inredning, dock är prisbilden en helt annan än vad som gäller för massproduktion. Engman berättar att vid tillverkning av vanligt Ikea-porslin så måste runt 20% slängas på grund av småmissar vid bränning eller glasering, det vill säga alla tallrikar får inte samma utseende. Tänk tanken att istället för att kassera det som idag anses icke godkänt, sälja som unikt, om än i en stor upplaga resonerar Engman, och tillägger att den absolut största utmaningen inför framtiden ligger i att knäcka nöten hur man ska kunna erbjuda större upplagor av det som idag säljs exklusivt och begränsat.

7. Taktila textilier 

Kuddar H&M Home

När hela livet kretsar kring släta touch-screens kommer behovet av strukturer i andra sammanhang öka. Inredningsmässigt ligger det nära till hands att då omge oss med textilier i olika material och strukturer.

Följ Sköna hem på Facebook så missar du inget!

Du kanske också är intresserad av:

6 enkla saker du kan testa om du inte får till stilen i något rum

7 smarta saker du kan använda silicapåsarna till

De här lamporna liknar ingenting – se vad som händer när de tänds!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!