Hitta din soffa

Smaken är som baken – delad, heter det. Men när man ska välja soffa har faktiskt storleken också betydelse. Hur stort är rummet? Familjen? Plånboken? Fantasin? Här visar vi 40 soffor i 4 olika stilar – vilken soffa ”är” du?

Till den stora familjen passar modulsoffan Kivik från Ikea, som går att bygga på och anpassa efter behov. Blekinge vit klädsel är avtagbar och tål vattentvätt i 60 grader, vilket innebär att den klarar rätt tuffa fläckar. I fotpallarna finns praktisk förvaring för tv-spel, leksaker med mera. Klädslar i olika färger och kvaliteter finns om man önskar byta eller förnya sig.

Av: MARIE WÄRME  Ass: CHARLOTTE ÖBERG  Foto: PERNILLA HED

Modern living byggbar soffa, här med armstöd och tyg Bonus white, stoppning i kallskum. Denna kombination, 394 x 227 cm, pris 19 800 kr, nackkudde, 550 kr, Mio.

Modulsoffa Vision med avtagbart överdrag, stoppad med kallskum. Varje modul 98 cm bred, Soffan på bilden, 22 995  kr, från Ilva.

Lektålig charm

Växande familj? Tjock släkt? Sofforna som går att bygga på med x antal moduler i olika former och storlekar har gjort livet enklare!

Utvalt av: ANNIKA KAMPMANN

Ray av Antonio Cittero, modulsoffa som finns i måna olika modulstorlekar och två olika djup, samt många tygval, i detta utförande ca 70 000 kr, B & B Italia.

Sidney hörnsoffa i läder med öppna hörnslut, sittkomfort balanserad med mjukare dunstopp och kallskum. Varje modul 98 cm bred, Soffan på bilden 22 995 kr, från Ilva.

Cool bourgeoisie

Till den vuxna, modernt borgerliga familjen har vi valt en klassisk howardsoffa med lyxigt skinnpuffsbord. Inredningen har både traditionella och moderna inslag, som den gamla nyinfärgade orientmattan och det antika vitrinskåpet kombinerat med ett nytt. Puffens form, storlek och klassiska skinnknappar för tankarna till chesterfieldsoffan, och den traditionellt ”plisserade” lampskärmen har ny modern form. Stilen känns borgerligt trendig med inspiration från sydligare breddgrader.

Av PER WENNBERG  Ass: DENNIS VALENCIA  Foto: JONAS INGERSTEDT

Malin 3-sitssoffa, byggbar i flera modulvarianter, formgjuten kallskum, finns i många tygval, 200 cm, pris 16 200 kr, Brunstad.

Vardag 3-sitssoffa, tyg Mert, 236 cm, 12 980 kr, Mio.

Saga 3-sitssoffa, finns i en mängd olika tygval, formgjuten kallskum, 200 cm, pris från 17 620 kr, Brunstad.

Chesterfield 2-sitssoffa i antikbrunt läder, stoppning kallskum och fiberfyll, ben i trä, 190 cm, 10 999 kr, Ilva.

Cool bourgeoisie

För dig med modernt borgerlig inredningsstil passar en klassisk engelsman lika bra som en stilren dansk – resten fixar omgivningen.

Utvalt av: ANNIKA KAMPMANN

Compact elegans

För dig som bor på liten yta finns det många nätta och eleganta soffmodeller att välja bland. En soffa på ben utan kappa/sockel ser ofta lättare och smidigare ut, och onödigt breda armstöd går också bort. Men soffan blir ofta central i det lilla hemmet, så satsa på en härlig färg eller ett material som känns lyxigt. Och välj gärna enkla, flexibla möbler i övrigt, som ett brick- eller satsbord och golvpuffar eller något ihopfällbart som extra sittplatser.

Av MARIE WÄRME  Ass: CHARLOTTE ÖBERG  Foto: PERNILLA HED

Compact elegans

Compact living behöver inte alls betyda svårmöblerat. Tvärtom gör sig många soffor bäst som 2-sits. Flera går dessutom att förvandla till säng.

Utvalt av: ANNIKA KAMPMANN

Club 2-sitssoffa av Peter Hiort-Lorenzen & Johannes Foersom. Sits och rygg av polyurethan, formgjuten runt ett stativ i krom, sammetstyg Star från Kvadrat, 133 cm, 16 300 kr, Lammhults.

Wien svängd 3-sitssoffa, tyg Living, stoppning kallskum, 207 cm 11 990 kr, Mio.

PS Lövås, 2-sits bäddsoffa, 163 x 111  cm, bäddstorlek 160 x 205 cm, 3 695 kr, Ikea.

Trendig harmoni

Vill du omge dig med ny, trendig design men ändå känna dig ”hemma”? Detta vardagsrum har möbler i samtida form, men basen är harmoniskt nedtonad och enfärgad. Den diskreta soffan och glasbordet är valda för att den häftiga Kasthallmattan ska synas ordentligt och bjuda in till samtal. Ett heltäckande draperi från vägg till vägg och golv till tak mjukar upp stramheten. En vänligt modern stil tack vare mattmönstret, den varma färgen i fåtöljen och de stickade sittpuffarna. Vill du omge dig med ny, trendig design men ändå känna dig ”hemma”? Detta vardagsrum har möbler i samtida form, men basen är harmoniskt nedtonad och enfärgad. Den diskreta soffan och glasbordet är valda för att den häftiga Kasthallmattan ska synas ordentligt och bjuda in till samtal. Ett heltäckande draperi från vägg till vägg och golv till tak mjukar upp stramheten. En vänligt modern stil tack vare mattmönstret, den varma färgen i fåtöljen och de stickade sittpuffarna.

Av PER WENNBERG  Ass: DENNIS VALENCIA  Foto: JONAS INGERSTEDT

Happy soffa, i formgjutet kallskum, finns i en mängd tygval, 207 cm, 21 720 kr, Brunstad.

Soffa Black raven är formgiven av Peter Ingwesen i samarbete med modehuset Noir. Klädsel i polyester och viskos, pianolackat trä, 200 cm, 24 522 kr, Raun.

Soffa Dress i form av Anna von Schewen, 135 cm, tyg Scuba från Kvadrat, 19 360 kr, Gärsnäs.

Trendig harmoni

Nytt och trendigt, men mjukt och vänligt. De senast designade sofforna är inga copycats, men ger ändå igenkännandets glädje.

Utvalt av: ANNIKA KAMPMANN

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!