Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

8 enkla tumregler för att hänga tavlor som ett proffs

Du har framkallat fina fotografier och hittat härliga affischer, men det "poppar" inte när du väl får upp dem på väggen. Att hänga tavlor är en konst – med hjälp av Sköna hems tips förvandlas din vägg till ett vackert galleri!

Tavlor är hemmets accessoarer, som vackra väggsmycken adderar de personlighet och gnista till dina rum. För att motiv och ramar ska komma till sin fulla rätt finns det några saker du kan tänka lite extra på innan du börjar spika. Vanliga misstag många gör är exempelvis att sätta tavlorna för högt, att inte mäta ordentligt så att de hamnar snett eller placera detaljrika motiv för högt upp. Här kommer därför lite matnyttiga tips för att få fram det bästa ur dina tavlor!

1. Hänga tavlorna efter en mittlinje

Vill du hänga tavlor på rad ska du utgå från en gemensam mittlinje. Var beredd med vattenpass och måttstock så att du inte efteråt sitter och stör dig på att ramarna hänger snett eller på ett ojämnt avstånd. Mittlinjen bör vara ungefär 1,2-1,4 meter upp på väggen, det vill säga strax över mitten beroende på rummets takhöjd. Markera mittlinjen med smal markeringstejp och ta sedan hjälp av måttstocken för att se till att det är jämnt avstånd mellan tavlorna. Då undviker du ett rörigt intryck.

Foto: Johan Sellen
Foto: Anne Nyblaeus

2. Hänga tavlorna under varandra

Om du ska hänga två tavlor under varandra ska du alltid hänga den största överst.

Läs också: Inred ditt hem med feng shui – så lyckas du

3. Hänga tavlor i grupp

Eftersom det är knepigt att få till det när du ska gruppera tavlor är ett fiffigt sätt att lägga ut dem på golvet först. Då ser du helheten och börjar inte spika hål i väggen i onödan. Se till att de yttre linjerna är räta, så kan du sedan placera ramar i olika storlekar innanför dem.

LÄS MER: Vilka gardiner passar hos dig? Här är 8 tidlösa modeller

4. Hänga tavlor fritt

Om du vill gruppera tavlor mer oregelbundet finns det inga direkta regler, men ett tips är att avstånden mellan alla ramar är detsamma.

Foto: Anne Nyblaues

5. Skapa en rysk tavelvägg

En så kallad rysk hängning där tavlorna myllrande får breda ut sig från golv till tak ger en spännande effekt. Ett tips är att en färgad vägg bakom ger tavlorna kontrast och gör konsten rättvisa.

Foto. Martin Cederblad

LÄS MER: Så väljer du rätt soffbord – 7 råd som garanterat underlättar

6. Hänga tavlorna efter en baslinje

Om det är stora tavlor som ska hängas passar det bra att linjera dem i underkant. Ett lagom avstånd från golvet brukar vara mellan 0,8 och 1,4 meter, beroende på takhöjd. Håll samma avstånd mellan alla tavlor för stramast intryck.

ANNONS

Bild: My unfinished home

7. …eller kombinera dem med tavlor linjerade i överkant

Effektfullt!

Bild: Hub pages

8. Variera med annat än ramar

En hel vägg med tavlor och fotografer är fantastiskt, men det kan även vara kul att spränga in andra saker som passar att hänga på väggen.

Foto: Helén Pe

ANNONS: Jämför räntor och samla dina lån med Expressen Låneguiden (Extern länk)

Missa inte Sköna hems Konstklubb – utvalda verk till förmånliga priser!