Guide: 15 smarta möbleringstrick som lyfter ditt vardagsrum

Med smarta möbleringstrick och tips på detaljer som sätter prägel, förvandlar du ditt vardagsrum från ”helt okej” till ett topprum.

1. Plats på mattan! Ja, storleken har betydelse...

...I vissa fall – och på golvet i vardagsrummet alldeles säkert. En matta kan nästan aldrig vara för stor! Har du matplats i vardagsrummet? Se till att den täcker upp matplatsen så att stolarna går att dra ut utan att hamna utanför kanten.

Foto: Mark Seelen

2. Flera mattor omlott

Är favoritmattan för liten för möblemanget? Plocka upp en färg ur den och kombinera ihop den med andra mattor för att täcka ytan. Lägg mattorna omlott och fäst eventuellt med stödstygn eller mattejp för att hålla dem på plats.

Foto: Remodelista

3. Spegla vardagsrummet

En spegel är dekorativ, ger rummet djup och kan bli ett konstverk på väggen som ger rummet ytterligare en dimension.

Foto: Layered

4. Släpp sargen!

Kom in i matchen, eller i alla fall ut i rummet. Låt möblerna för umgänge stå fria från väggen, det ger ett ombonat intryck och känns mindre trångt än man kan tro. Förvaring, konst och avlastningsbord gör sig fortfarande utmärkt intill väggen. Ett supertrick som gör rummet levande!

Foto: Gubi

5. Vänd ryggen till

När du flyttar ut möblerna i rummet blir baksidan viktig.

Foto: Adea

6. Välj en möbel som conversation piece

Låt en av möblerna bli en mönstrat blickfångande conversation piece. Matchas ganska enkelt genom att en färg i mönstret stämmer med övriga delar i sittgruppen.

Foto: Gubi

7. Box it up beautifully

Samla sakerna i fina boxar. Trevligt att titta på – som ett stilleben i egen rätt – men också roligare och enklare för att hålla ordning hemma.

Foto: Bungalow

8. Få höjd på sakerna

Pallar, stegar och piedestaler gör att du kan sätta växter och favoritsaker på olika höjd, så att intrycket blir både charmigt och livfullt, utan att kännas stökigt.

Foto: Ikea

9. Lys upp din paradplats

Lyft fram det käraste du har och placera intill en lampa för naturligt fokus.

Foto: Bukowskis

10. Tavellister – äldsta tricket i boken

Ett av de äldsta tricken i boken, och ett av de bästa och billigaste. Tavellister gör att du kan variera konsten utan fula hål i väggen, blanda gärna tavlorna med små prydnadsföremål och varför inte lite grönska?

Foto: Mio

11. En puff för puffen

2018 är verkligen puffens år, och vi förstår varför. Den är perfekt som extra sittplats men också – med en bricka – som bord eller extra avlastningsyta. Möjligheterna är oändliga med denna lilla extramöbel som flyttat upp på pallplats i vardagsrummet.

Foto: Bloomingville

12. Kuddar – the more, the merrier

Kuddar är enkla att byta ut efter säsong, ger ett ombonat intryck och blir improviserade sittplatser på  golvet när festen får fler gäster än väntat.

Foto: Bungalow

13. Lampor – lysande konst

Lampor kan vara designade som konstverk i sig. Ljus och form allt-i-ett! Flera ljuskällor utspridda på flera olika höjder i rummet är viktigt för trivseln.

Foto: Swedish ninja

14. Rätt med rotting

Naturliga material som rotting, bambu, trä och sjögräs skapar harmoni – även i en i övrigt stramt hållen stil.

Foto: Ellos

15. Fint färgstämt

Att låta inredningen gå ton-i-ton i en mjuk färgskala, och bryta av med en enstaka accent, här grön textil, blir vilsamt för ögat.

Foto: Norrgavel

Ur Sköna hem nr 9, 2018.

LÄS MER: Så väljer du rätt soffbord – 7 råd som gör valet så mycket enklare
LÄS MER: Inspiration: 11 extra mysiga vardagsrum