Foto: Duy Hoang / unsplash.com

Flest annonser på Blocket på annandag påsk – passa på att fynda (eller sälja)!

Påsken innebär inte bara god mat och godisfyllda påskägg, det är dessutom då vi rensar ut och vårstädar. På annandag påsk besöker hela 1,5 miljoner svenskar Blocket för att köpa och sälja det som rensats ut under långhelgen.

Lisa Nylén

Känslan av ett städat förråd är oslagbar och under påskhelgen går svenskarna loss extra mycket och rensar sina källare och garage. Annandag påsk är faktiskt den dag på året då flest annonser läggs upp på Blocket. Det är även då säljsajten har flest besökare totalt – hela 1,5 miljoner.

Skälet till det höga antalet besökare är att helgen sammanfaller med ett årtidsbyte, vi vill välkomna det nya i och med vårens intågande och därmed göra oss av med gamla prylar som bara ligger och skräpar. Att det får oss att må bra är en härlig bonus.

– Vi har alltid vetat att begagnathandel är bra både för plånboken och vår planet. Nu ser vi att rensa hemma även kan bidra med lycka. Med tanke på hur många som planerar att rensa och vårstäda håller vi tummarna för ett nationellt lyckorus i påsk, säger Linnea Aguero, pressansvarig på Blocket.

På påsken rensar vi garaget och förrådet och säljer på Blocket. Foto: Evelina Carborn / Blocket

Vi säljer saker på Blocket för tusentals kronor

Skälet till att svenskarna rensar är att de vill ha ordning och reda, färre saker och mer plats. Men det har även visat sig att folk sitter på riktiga guldgruvor. Enligt Blocket uppskattar svensken att den äger prylar som inte används till ett värde av 16 000 kronor. Mest värt att gå igenom ser ut att vara förrådet där det uppskattas finnas ungefär 6 700 kronor i värde av saker som bara står och samlar damm. 

Att slänga ut det gamla är ett enkelt sätt att ta till för att må bättre, menar Erik Fernholm, expert inom kognitiv neurovetenskap och lyckoforskning:

– Jag är inte förvånad över att vårstädning och rensning i hemmet kan skänka glädje. Ofta vill vi ha mer prylar och högre status, men studier visar att ju mer materialistiska vi är, desto olyckligare är vi. Med mindre fokus på prylar, ägande och status frigör vi mer tid till lyckofrämjande delar av livet, så som hälsa, upplevelser och att bidra till andras välmående.

Det vi helst köper just nu är utemöbler, vilket verkligen skvallrar om att våren är på väg!

Foto: Sköna hem Pressbild

LÄS MER: Så säljer du dina saker bäst på Blocket – 7 smarta tips 

LÄS MER: 9 handfasta knep som gör det lätt att rensa garderoben