Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Joachim Belaieff

Attefallshus – det viktigaste om priser, regler och snygga loft

Attefallshus är perfekt för dig som vill ha en extra bostad på tomten, men där huset är större än en Friggebod. Är det okej att bygga ett Attefallshus med loft eller källare, och hur mycket kostar det? Vi reder ut vilka regler som gäller.

Attefallshus är ett hus som får vara max 25 kvadratmeter och får byggas utan bygglov av personer som redan har ett bostadshus på sin tomt.

Regler för att bygga Attefallshus

Även om det inte behövs bygglov för Attefallshus krävs en anmälan till kommunens byggnadsnämnd.  Vissa begränsningar gäller ändå, exempelvis för områden som har ett särskilt historiskt värde samt för byggnader som hamnar för nära gata eller allmän plats.

Foto: Robert Rylander, Ryark

Attefallshus från Modulhus.

Man får heller inte tillåtelse om Attefallshuset uppförs inom områden som är störda av exempelvis flygplatser. Dessutom måste man få godkänt från grannen om man planerar att lägga huset eller utbyggnaden närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.

Ett Attefallshus får nyttjas som permanent bostad och får vara max 25 kvadratmeter i byggnadsarea, högst fyra meter högt och måste uppfylla Boverkets byggregler för bostäder.

Attefallshus med loft

Attefallshus varierar mycket i både design och färg och det finns både billiga enkla alternativ och lyxversioner. Stugorna går att bygga med såväl loft som med källare – om inte kommunen anser att markförhållandena är för dåliga för källarbygge.

Den här stugan med loft är Attefallhusets storsäljare.

Många Attefallshus används som gäststugor, och eftersom huset får vara hela fyra meter högt är det perfekt att bygga ett loft så att takhöjden utnyttjas maximalt. Många väljer att inreda loftet som ett sovrum och bygga sällskapsdel och ett litet kök på entrévåningen.

Pris för nyckelfärdigt hus

När man köper och bygger ett Attefallshus kan man välja att köpa en byggsats som man monterar själv, eller ett nyckelfärdigt hus, det vill säga en stuga som levereras färdigmonterad.

Priserna varierar eftersom Attefallshusen finns i så många olika utföranden, men till exempel levereras det nyckelfärdiga huset Ljusterö färdigmonterat med kök, badrum och loft för 399 000 kronor.

Nyckelfärdiga huset Ljusterö från Attefallshus.

Gör en egen ritning till Attefallshuset

Är man kunnig på området kan man göra en egen ritning till sitt Attefallshus, men det går också att ladda ned färdiga planritningar från nätet.

I flera fall krävs det av kunden att förbereda en grund på platsen där huset ska stå. Köparen måste även se till att det går att koppla in vatten och avlopp samt el i Attefallshuset. För att veta exakt vad som krävs är det enklast att prata med leverantören.

Precis som att Friggeboden är uppkallad efter tidigare bostadsminister Birgit Friggebo har Attefallshuset fått sitt namn efter Stefan Attefall, som var civil- och bostadsminister mellan 2010 och 2014.

LÄS MER: 14 inspirerande attefallshus + regler & tips
LÄS MER: Från trädgård till drömmigt uterum – med enkla detaljen