Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Helén Pe

9 fina idéer hur du inreder ett litet vardagsrum!

Att inreda små ytor kan vara trixigt, särskilt när det kommer till vardagsrummet eftersom det ofta är en central del i hemmet. Här är några tips och inredningsidéer för dig som har ett litet vardagsrum.

1. Spegel, spegel på väggen där

Speglar är ett av de bästa sätten för att få ett litet utrymme att se och kännas mer öppet och större. En stor statement-spegel funkar super, men något som vi ser mer och mer är även spegelväggar där många mindre speglar får ta plats på samma vägg.

Foto: Broste Copenhagen

2. Fyll upp rummet

I ett litet rum kan det kännas läskigt att ta in stora möbler, men det är det inte. En stor hörnsoffa som kramar väggarna ger dig ett rum som gör plats åt många personer, och som känns välkomnande och mysigt.

Foto: Jane Duursma/Unsplash

3. Färgexplosion

Ett knep för att undvika att tänka på att vardagsrummet är litet är att hela tiden hålla ögonen i rörelse. Satsa på mycket mönster och färger så man hela tiden har något nytt att upptäcka.

Foto: Martin Cederblad, ur ”Vardagsrummets nya look! Två heta stilar för ditt vardagsrum 2019” Foto: Martin Cederblad

4. Satsa på linjer

Försök implementera geometriska och linjära prints. Det ger ett litet utrymme en känsla av struktur medan det också adderar en illusion av längd och bredd.

5. Gör det bästa av osymmetriska vinklar

Har ditt vardagsrum en sned vägg? Dra uppmärksamhet till den vägg som istället är rak, men hjälp av exempelvis en fondtapet eller en tavelvägg.

Foto: Carolina Romare

6. Strunta i ben

Tv-bänk är en typisk möbel som finns i vardagsrum. Det, och andra förvaringsutrymmen runt väggarna, kan du med fördel välja benlösa. Häng istället upp dem direkt på väggen. Svävande, stora möbler som en tv-bänk lurar ögat att tro att mindre utrymme använts eftersom golvytan är fri. Ett annat alternativ som ger liknande effekt är att välja en möbel med tunna ben.

Foto: Pressbild

7. En vägg av böcker

Varför inte förvandla en vägg i vardagsrummet till en inbyggd bokhylla? Det kommer att ge massor av förvaringsmöjligheter, samtidigt som det ger lyxfaktor. Det är dessutom perfekt om du läser mycket och behöver mer förvaring för dina böcker.

Foto: Johan Sellén

8. Gardiner från tak till golv

Gardiner är det snabbaste sättet att addera höjd till ett rum. Häng gardinerna precis där väggen möter taket, och låt de gå ända ner till golvet.

Foto: Pernilla Hed

9. Glöm inte bort oanvända ytor

Har du fönster i vardagsrummet som det bara står en liten växt i? Utnyttja fönsterbrädorna mer! Ställ dit böcker, prydnadssaker eller ett helt gäng växter.

Foto: Lina Östling

LÄS MER: Inredningsguide: Så fixar du en snygg och inbjudande hall

LÄS MER:
Inredaren tipsar: Så får du lägenheten att kännas större