Artikeln innehåller annonslänkar. Mer info

Foto: Jessica Holm / Christin Hume

Så hänger du gardiner för bästa resultat – undvik 7 vanliga missarna

Rätt gardiner upphängda på ett vackert vis kan förändra hela rummet! För att dina gardiner ska komma helt till sin rätt finns det några tumregler som kan vara bra att ha i minnet när längderna ska hängas upp.

Med några små justeringar och bra förberedelser kan dina gardiner göra underverk för hela rummet!

7 vanliga misstag att undvika när du hänger gardiner

1. Fel mått på dina gardiner

Det första misstaget är att inte mäta ordentligt. Och det är nödvändigtvis inte fönstermåttet som ska tas, utan snarare vilken bredd och längd du vill ha på själva gardinen.

Foto: Mimou

2. Du hänger dina gardiner för lågt (trolla fram takhöjd!)

Oftast vinner ett fönster, och hela rummet, på att inte gardinen skymmer rutorna (och ljusflödet). Höj gardinstången en bit mot taket för mer rymd. Gillar du mycket gardintyg, men har små fönster kan du passa på att trolla med gardinerna! Häng gardinerna ända uppifrån taket – det får takhöjden att upplevas så mycket högre.

Foto: Jessica Holm

3. Du hänger dina gardiner för fönstret

Samma regel som att inte hänga för lågt, gäller när det kommer till bredden. Både fönstret och rummet vinner på att öppna upp fönstret, vilket du gör om du flyttar gardinen åt sidorna. Kanske till och med helt vid sidan om fönstret?

Använd en gardinstång som går att anpassa i längd och prova hur långt ut vid sidorna av fönstret gardinen behöver komma, innan borr och skruv kommer fram. Perfekt knep om du vill ha lyxigt tunga sammetsgardiner, mörkläggningsgardiner eller andra tjockare tyger.

Foto: Mimou

4. För korta gardiner

Ett par gardiner som är tänkt att vara fullängd ser ut ungefär som ett par för korta byxor – ängsliga och krympta. Gardiner ska minst nå till någon centimeter ovanför golvytan.

5. Dina gardiner fyller upp för dåligt

Nu är de flesta gardiner som finns i handeln hyfsat anpassade efter normala fönster vad gäller bredd på tyg. Men om du har ett bredare fönsterparti, köp gardiner med dubbel bredd för att undvika två små smala tarmar som hänger lite ledsamt i varsitt hörn. Finns inte gardinen i dubbel bredd kan du köpa två, skarven mellan de båda gardinerna försvinner diskret i vecken.

Foto: PhonlamaiPhoto

6. Skrynkliga gardiner

Visst lockar det att hänga upp ostrukna gardiner och tänka att de "hänger till sig" efter några dagar, vilket de inte gör. Det är helt klart mödan värt att stryka gardinerna innan upphängning.

7. Du missar att tänka gardinstång

Det finns faktiskt ett enormt utbud av olika gardinstänger. Och ibland kan det vara upphängningen som gör hela upplevelsen. Titta på din stil och ditt rum, vilken gardinstång passar just här? Kanske en skena runt hörnet mjukar upp hela rummet?

Foto: Jonas Gustavsson

Vackra gardiner i olika modeller

Charmiga hissardiner, gardiner med knytband eller längder med perfekta veck. Ja, vilken typ av gardin du bör välja hänger på tycke, smak och krav på funktion.

1. Hissgardin – passar de flesta fönster

En klassisk hissgardin är lika fin för romantisk 1700-tals-känsla som en modern rustik känsla. Hissgardinen ger solskydd då den går att hissa upp och ner. 

Foto: Ellos

2. Knytbandslängd – lediga gardiner med knytband

Skira och romantisk längder som hängs upp med hjälp av knytband som knyts om gardinstången.

Foto: Jotex

3. Veckbandslängder – perfekt för skena i taket

Veckbandslängder kan du både trä gardinstången igenom men går också utmärkt att fästa krokar i om du har en skena i taket eller på väggen. 

Foto: Mimou

4. Extra ombonat med långa sammetsgardiner

Sammetsgardiner gör rummet extra ombonat. 

Foto: Åhléns

5. Mörkläggande hotellgardin till sovrum

En mörkläggande gardin blockerar 96% av allt ljus. Passar väldigt bra att matcha en skir gardin för att få en lyxig hotellkänsla i sovrummet. 

Foto: Mimou

LÄS MER: Snyggaste knepen med mörkläggningsgardiner & rullgardiner

LÄS MER: Bli ett gardinproffs – 17 tips för vackrare gardiner att kopiera rakt av