Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

5 hemligheter till det perfekta vardagsrummet

Vardagsrummet är näst efter köket oftast det centrala rummet i hemmet. Vardagsrummet ska vara inbjudande och härligt för alla. Här är 5 tips på hur du skapar det perfekta vardagsrummet.

Soffans position, något att vila blicken på, vikten av rätt matta, balans och känslan för detaljer är fem saker som kan vara bra att tänka på när du ska möblera ditt vardagsrum. Läs mer om de fem hemligheterna som skapar ett trivsamt vardagsrum.

1. Soffans position

Foto: Anne Nyblaeus

Soffan är ofta den största möbeln, och valet av soffans placering gör ofta hela skillnaden i vardagsrummet. En tumregel är att placera soffan så den välkomnar dig när du kommer in i rummet, alltså inte med ryggen mot besökaren. Finns det ingen valmöjlighet till detta, placera ett avlastningsbord med vackra stilleben på mot soffans rygg för att skapa ett välkomnande.

2. Skapa blickfång med färg

Foto: Anne Nyblaeus

Varje rum behöver något som fångar besökarens intresse, det kan vara en eldstad eller en vacker utsikt. Om du inte redan har något som sticker ut i vardagsrummet kan du skapa det genom en stor och maffig tavla, färgglada kuddar i soffan eller en större spegel på en utvald plats i vardagsrummet.

3. Mattans betydelse

Foto: Jonas Ingerstedt

Ett härligt vardagsrum kräver en härlig matta. Tänk efter noga hur du vill använda vardagsrummet innan du investerar i en matta. Ska den vara mjuk och fluffig för att skapa en välkomnande mysighet, ska mattan fungera som avgränsare mellan vardagsrummets olika delar? Tänk också på färgerna, hur mattan kommer matcha övrig inredning, ska den smälta in och knappt synas, eller ska mattan vara blickfånget i ditt vardagsrum?

4. Skapa balans

Foto: Anne Nybleaus

Sträva efter att skapa balans i hela rummet. Har du en stor soffgrupp i enda delen av vardagsrummet, skapa en lite mindre sitt- eller myshörna i en annan del för att få upp balansen. Tänk även balans uppifrån och ner, vad har du på väggarna och i taket? Har du en stor taklampa i ena delen, balansera upp det med en golvlampa, lite större tavlor, en spegel, ett avlastningsbord med en större bordslampa osv. Tänk även på färgerna i rummet och hur dessa harmonierar med varandra.

5. Mjuka upp rummet

Foto: Lina Östling

För att ditt vardagsrum ska kännas ”färdigt”, mjuka upp med detaljer. Massor av mjuka kuddar och filtar i soffan och gardiner. Våga mixa och matcha mönster! Tänk också på belysningen, istället för en endaste taklampa, möblera med punktbelysning: spotlights för tavlor, bords– och golvlampor för mysbelysning.

 

LÄS MER: