Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

4 saker att tänka på när du ska köpa soffa

En soffa är oftast en av de största möblerna i hemmet, och det finns såklart en del att hålla koll på när man är på soffjakt. Här är några saker att tänka på när det är dags att köpa soffa.

1. Mät

Att lita på sitt ögonmått när det kommer till soffor är inte en god idé. Ta fram måttbandet och mät hur stor en soffa skulle kunna vara för att passa in i rummet. Kolla också dimensionerna på exempelvis dörrar eller eventuella trappor soffan måste passera när den levereras så att den faktiskt kommer in.

2. Prova innan du köper

Det är mycket som ska klaffa när det kommer till en soffa. Provsitt många soffor för att vara helt säker på att ni hittar den som är allra bäst och skönast. Soffan ska ha ett bra och bekvämt djup, bra höjd på ryggstödet, vara tillräckligt lång om du eller någon annan i familjen gillar att sträcka ut er och vara så mjuk som ni tycker om.

3. Kolla kuddarna

Det som finns inuti i en soffa är lika viktigt som det som är på utsidan. Fjäderfyllda kuddar har hög komfort men behöver underhållas och puffas upp regelbundet, medan skum- eller fiberfyllning kan plattas ut och förlora sin form över tid. En bra kombo är fjädrar och skum eftersom fjädrar bidrar till att soffan blir mjuk, samtidigt som skummet ger struktur.

4. Fokusera på material

Val av material på soffan kommer ha en stor påverkan på hela rummet, så välj noga så det passar in i resten av hemmet. Naturmaterial bleknar i starkt solljus så satsa på ett syntetiskt material om soffan kommer stå nära ett fönster. Anpassa också materialet på soffan efter ert vardagliga liv. Har ni husdjur? Då kanske en sammetssoffa inte är det bästa valet om katten eller hunden gillar att vara i soffan. Finns det mindre barn i familjen kanske en vit eller ljus soffa får vänta ett par år.

Sätt rätt färg på dina väggar!

Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg

33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!

Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig