Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Toa Heftiba/Roon Rahn/Mikkel Volcker

27 snygga och trendiga sidobord och småbord för hemmets alla rum

Soffbord, småbord, satsbord, sidobord, avlastningsbord ... Dessa praktiska vänner i hemmet har lika många benämningar som funktioner. Här visar vi Sköna hems utvalda, fiffiga favoriter för vardagsrummet, sovrummet och hallen!

1. Ett glimrande statement!

Det lilla droppformade soffbordet Teardrop från Jonathan Adler gör ingen ledsen, utan stjäl rampljuset på ett sofistikerat vis.

Foto: Jonathan Adler

2. Flott med flera!

I stället för ett stort soffbord, kombinera flera småbord eller brickbord som blir lätta att flytta runt. Det är särskilt fiffigt när ytan är begränsad, men också en stilfull lösning som ger en varierad karaktär. Dessa två, och fler än så, är nyheter i sortimentet hos Rusta.

Foto: Rusta

3. Bästa budget-brickbordet

Grönskönt brickbord till budgetvänligt pris, Milton, Rusta. Finns i fler färger.

Foto: Rusta

4. Ballt block!

Modellen Oka från Nordal har spegelglas på sidorna och stenskiva, vikt 44 kg, 60 x 60 x 45 cm.

Foto: Nordal

5. Mixa som en mästare

Med bord liksom med all annan inredning blir det ofta harmoniskt att låta mjukt möta hårt och grövre struktur möta slät. Med en röd tråd, kanske i färgskala eller material, håller man ihop helhetsintrycket. Här är temat naturmaterial som rotting och trä, med en kontrast i svarta detaljer. Mjukt stilfullt, funktionellt och lättvarierat utifrån behov.

Foto: Ikea

6. Fint och fällbart

Fällbart matbord/sideboard av Jesper Ståhl, Flip, Designhouse Stockholm.

Foto: Designhouse Stockholm

7. Bord, bänk eller mitt emellan?

Eller, varför välja? En fin idé från danska Nordic Tales är kombinationen av förvaring inuti och sittplats ovanpå, konstruerat med skåp i trä. Se mer (och passa också på att kika på lamporna) på nordic-tales.com.

Foto: Nordic Tales

Bordlägg konventionen

• Det finns så många fler sätt att inreda för soffmys än att placera den klassiska rektangeln mellan soffa och tv. Flera småbord i olika höjder - med samma eller olika form - gör jobbet som avställningsyta för dryck och snacks precis lika bra, men ger ett livfullare intryck.

• Passa på! Utrymme för förvaring är en ständig bristvara för många. Bord med förvaring i eller undertill är ett smart drag i längden.

8. Plats på piedestal

Form och funktion i fin kombination! Piedestaler ger rummet ett konstnärligt uttryck, där föremål på olika höjder skapar dynamik och blir blickfång, samtidigt som tilltaget är platsbesparande till max. Dessa från Ellos Home, 80 cm, 1 399 kr, 110 cm.

Foto: Ellos Home

9. Pressad pappersmassa

Återvinningsbar produkt av pressad pappersmassa, stol/bord Papirstein, av Poppy Lawman, poppylawman.com.

Foto: Poppy Lawman

10. Ställ den mot väggen!

Inte riktigt ett bord, men en vacker och praktisk avställningsyta som på två ben lutar mot väggen och kräver mindre golvyta än ett klassiskt sidobord. Denna enkelt stilrena modell av konsolbord kombinerad med trapphylla i ljus ek, är Repó, 78 x 102 x 21 cm, från danska roonrahn.com.

Foto: Roon Rahn

11. Plats för drinken!

Riviera cocktail table, Jonathan Adler.

Foto: Jonathan Adler

12. Utnyttja ytan du missat

Ett långsmalt sidobord eller en bänk vid sängens fotända ger massor av avställningsyta utan att för den sakens skull ta upp så mycket golvyta. Denna, i valnöt, är ur serien Marwari, av designduon Bernadotte & Kylberg för Hästens.

Foto: Hästens

13. På hjul är kul (och praktiskt)

Spegelglas ger känsla av kalas, Lene Bjerre.

Foto: Lene Bjerre

14. En möbel är en möbel, eller?

Multifunktion gör både människan och rummet glatt - särskilt knasigt, härligt konstnärlig sådan. Går den att sitta på? Då är den en bänk. Går den att ställa glaset på? Ja, då är det ett bord, också!

Foto: Toa Heftiba

15. Hörnbord i ny tappning

Konstnärligt, kul och funktionellt med det röda bordet Supersolid 2 i serien Supersolid (en hård kontrast till soffan Supersoft) av Note Design Studio för Fogia, se och läs mer om hela serien på fogia.se.

Foto: Fogia

16. Rivigt rött och handgjort

Blompall, av Adrian Bursell, kan beställas via instagramkontot @adrianbursellform.

Foto: Adrian Bursell

17. Den lilla svarta

Kanske den bästa av dem alla? Tar ingen plats, fyller sin funktion både som avställningsyta och som estetisk, gracil komponent under spegeln. Denna är dessutom snäll mot plånboken, Vincent, Rusta.

Foto: Rusta

18. Ta i trä, bara bart är underbart

Sidobord Philippe, Rusta.

Foto: Rusta

19. Klassikern som håller formen

För konnässören är trekantiga AJ-trolley, designad som tevagn av Arne Jacobsen för Fritz Hansen 1955 - men kan självklart användas till mycket annat - ett lika elegant som personligt kort. Underrede i rostfritt stål och ovandel i svartbetsad askfaner, höjd 55 cm, fritzhansen.com.

Foto: Fritz Hansen

20. Hexagonalt statement

Sidobord i metall och sten, Day Home.

Foto: Day Home

Lätt att leka loss!

• Soffbordet tillhör nog de möbler inrednings-junkies byter ut mest frekvent. På grund av den centrala, iögonfallande placeringen känns det som att effekten av att byta en relativt liten möbel ändå blir stor. Och vips, får den gamla soffan lite ny stjärnglans! Experimentera gärna med färg och form, och låt det lilla bordet bli ett utropstecken i rummet.

• Nätauktion, Blocket, Facebooks säljmarknad Marketplace ... just på grund av omsättningen på småbord är det lätt att göra fina fynd på andrahandsmarknaden, så håll koll och lägg in en bevakning på favoritsajterna online!

21. Tidlöst vitt

Passar i de flesta miljöer och är evigt hållbart, både metallen och den enkla stilen. Krokholmen, med gallerskiva som släpper igenom vatten, passar även utomhus, Ikea.

Foto: Ikea

22. Snygg stubbe

Stub, i lackad ek och glas, höjd 45 cm, Fritz Hansen.

Foto: Fritz Hansen

23. Pick och pack på rull

Praktiska och snygga rullvagnen Nissafors, Ikea.

Foto: Ikea

24. Rafflande med räfflat

En elegant front på sidobordet förhöjer möbelns utseende samtidigt som den döljer alla småsaker och ger en estetiskt ”ren” yta ovanpå. Nordic Tales visar vägen i designdjungeln utan att skrika högst.

Foto: Nordic Tales

25. Lätt och nätt för loungen

Carsiliki, höjd 37 cm, 80 x 80 cm, Am.pm/Ellos.

Foto: Ellos Home

26. Trevlig trippel!

Satsbord Itta, Kave Home.

Foto: Ellos Home

27. En av varje

Kombinera gärna fler än ett bord, men låt höjd och storlek variera - som här - där räfflade mittpelare, den ljusa färgskalan och skivorna ändå håller ihop trion. Alla är nyheter från danska Nordal, nordal.eu.

Foto: Mikkel Volcker

LÄS MER: Så väljer du rätt soffbord – 9 råd som garanterat underlättar

LÄS MER:
11 fantastiskt mysiga vardagsrum – vi förklarar varför!