Violino utsedd till årets pelargon 2015 – så vacker!

Ljust violetta blommor och mörkgröna blad – så ser årets pelargon ut.

Det är Blomsterfrämjandet som varje år utser årets pelargon. I år tog Violino (vars fullständiga namn är Pelargonium x hortorum Moonlight-serien 'Violino')hem utmärkelsen.

– Det är en fantastisk sort med en unik färg på blommorna samtidigt som växtsättet är kompakt och jämnt, sägerBjörn Höjrup som representerar förädlarledeti ett pressmeddelande.

Mörkbladiga pelargonerna har länge varit populära i övriga Europa och intresset för dem ökar nu även i Sverige, enligt Blomsterfrämjandet.

Förutom sitt vackra utseende är Violino också en lättskött blomma. Den håller sig fin långt in på hösten och klarar även en sommar med dåligt väder.

Här är juryns motivering till utmärkelsen:

Med stor inspiration från den moderna palettens inredningsfärger och modevärldens divergens där personlig stil är ledord finner vi en färg på pelargon som uppfyller många önskemål. Med en ´Violino´ i din sommarplantering har du utgångspunkt för att skapa ett uttrycksfullt blickfång. Med den säregna, mustiga lavendelfärgen och det purpurskimrande bladverket kan du t.ex. traditionellt matcha med vita blommor och variegerade blad. För den djärve finns oändliga möjligheter att skapa fantasifulla och personliga färgkombinationer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 vitvinsglas från Iittala. Köp nu!