Vackra vilda styvmorsviol – Viola tricolor. Foto: Shutterstock

Violer – 15 saker alla som älskar violer borde känna till

Underbara viol! Olika arter, färger, storlekar och korsningar. Den vackra violen dyker upp i fantastiska färgkombinationer på våren. Här är 15 saker alla som älskar violer borde känna till!

1. Det finns mellan 400 och 500 violarter runtom i världen.

2. Styvmorsviol är Ångermanlands landskapsblomma.

3. Penséer är hybrider av olika violer. De är släkt med den vilda styvmorsviolen och har korsats fram i mängder av olika sorter sedan mitten av 1800-talet.

4. Violer växer ofta i fuktiga och halvskuggiga lägen. De flesta violer är fleråriga örter, men det finns också ettåriga och även små buskar.

5. Violer håller sig längre om man nyper bort vissna blommor och frökapslar så att blomman inte ägnar all kraft åt att försöka föröka sig.

6. Violsläktet kommer framför allt från norra halvklotet men också från bergskedjan Anderna i Sydamerika.

7. Styvmorsviolen får starkare färgade och mer sammetslika kronblad när den växer på näringsrik mark.

8. Avkok av torkade blad från Styvmorsviol kan användas till rengöring av oren och finnig hy. Även många medicinska effekter av styvmorsviol har rapporterats genom tiderna.

9. Luktviolens hjärtformade blad är fulla av A och D vitamin. De har en lätt syrlig smak som passar bra i sallad och te.

10. I den botaniska världen är penséer mer kända under namnet Viola x wittrockiana. Namnet kommer från botanikprofessorn Veit Brecher Wittrock som studerade violer i Bergianska trädgården.

11. Namnet pensé har en fransk koppling. Pensé betyder tanke och tittar man närmare på en penséblomma ser den nästan ut som ett ansikte.

12. De småblommiga violerna är tåligast. De klarar värme bättre och håller sig finare mycket längre än de med stora blommor.

13. Parmaviol doftar ljuvligt och är odlad som snittblomma i Italien och Frankrike. Den anses ha den bästa doften av alla violer.

14. Fjärilsviolens blommor har lysande purpurvioletta fräknar och ett litet lysande grönt öga i mitten. Bladen är lite ludna på undersidan därför heter Wolly Blue Violet på engelska – Ullig blå viol.

15. Violsmaken i mat och godsaker kommer ursprungligen från sirap av socker och stötta kronblad av luktviol. I dag kommer smaken ofta från violrot som doftar likt viol, men i själva verket är rötter från en sorts iris.