Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Skargaarden

Välj utemöbler i rätt material – tänk på det här!

Valet av material spelar stor roll för drömmen om ett skönt uteliv! Lägger du gärna slip- och penseltid på att vårda själfulla trämöbler? Eller vill du dra ett rent drag med trasan? Och hur tänkte du kånka runt på dem? Hitta utemöbler i material som matchar dina önskemål bäst. Här är en snabb materialguide!

Välj utemöbler i rätt material – 3 saker att tänka på

1. Kan du tänka dig att lägga lite ledig tid på att slipa och olja dina kära möbler ibland, eller vill du ha lättskötta möbler som du bara behöver torkar av emellanåt?

2. Kan möblerna flytta in i förråd över vintern, eller ska de klara av att stå ute året om? (Kan de stå ute sparar du mycket utrymme i förrådet!)

3. Vill du ha fjäderlätta möbler som du kan flytta runt och möblera om, eller ska de stå stadigt på samma plats hela säsongen?

Utemöbler av trä – träigt? Inte alls!

Trä, detta tåliga och kära material, sätter nordisk prägel. Trämöbler är klassiska i svenska trädgårdar. Vackra, trivsamma och hållbara. Om de får omvårdnad. Alla trämöbler måste underhållas. Oavsett vad säljaren i butiken säger. Hårda träslag som teak och acacia klarar att stå ute något år, men behöver slipas och penslas om för att hålla måttet länge. Oljade och vaxade trämöbler är lättare att sköta om, men behöver ny behandling minst varje år för att inte torka och gråna.

Kvällsbrisen är ljum och solen står fortfarande högt på himlen. Det är fest utanför ladan ikväll.Kvällsbrisen är ljum och solen står fortfarande högt på himlen. Det är fest utanför ladan ikväll.Kvällsbrisen är ljum och solen står fortfarande högt på himlen. Det är fest utanför ladan ikväll.
Kvällsbrisen är ljum och solen står fortfarande högt på himlen. Det är fest utanför ladan ikväll. Foto: Skargaarden

Utemöbler av konstträ & konstrotting

Konstrottingen blev snabbt omåttligt populär och nu dyker också mer och mer konstträ upp i butikerna. De nya syntetmaterialen klarar (oftast) att stå ute året om, är lätta att flytta runt och hålls rena med mild tvål och vatten. Se bara till att möblerna ska klara av tuff UV-strålning när du köper dem. Konstrotting av sämre kvalitet blir spröd, torr och blek i solen.

Vi väljer gärna naturnära material.Vi väljer gärna naturnära material.Vi väljer gärna naturnära material.
Vi väljer gärna naturnära material. Foto: Slettvoll

Utemöbler av rotting och bambu

Senaste årens trendmöbler på uteplatsen. Levande och somriga. Tänk på att varken bambu eller rotting mår bra av att stå under bar himmel. Passar uterum eller uteplats under tak.

Dagdröm i dagbädden som står inbjudande i ett hörn av växthuset.Dagdröm i dagbädden som står inbjudande i ett hörn av växthuset.Dagdröm i dagbädden som står inbjudande i ett hörn av växthuset.
Dagdröm i dagbädden som står inbjudande i ett hörn av växthuset.

Tåliga utemöbler i metall

Trädgårdsmöbler tillverkade i rostfritt stål, aluminium eller gjutjärn är möbler skapade för att användas flitigt! Tåliga och i princip underhållsfria. Tvätta av smuts med mild tvål.

Är möblerna målade eller pulverlackade kan du behöva bättra på färgen där det uppstått repor och stötar. Möbler av aluminium är nätta och lättflyttade. Gjutjärn är betydligt tyngre, såklart, men håller en livstid.

Matbordsstolen Bitta med ram av stål.Matbordsstolen Bitta med ram av stål.Matbordsstolen Bitta med ram av stål.
Matbordsstolen Bitta med ram av stål. Foto: Kettal

Utemöbler av plast

En helt ny generation snygga plastmöbler har dykt upp. Sirliga och lättskötta – och prisvärda! Riktigt snygga plastmöbler får gärna flytta in i ditt vanliga möblemang på vintern – ett fiffigt sätt att variera möblemanget inomhus. Bra plastmöbler klarar av flera år utomhus. Sämre plast bleknar och blir snabbt spröd. Tvätta ofta med milt rengöringsmedel. Ett knep är att plastmöbler kan poleras upp med bil- eller båtvax!

LÄS MER: 11 mysiga sätt att inreda en liten balkong
LÄS MER: Så inreder du en drömmigare uteplats – 7 knep