Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Utrota mördarsniglar – här är de minst äckliga metoderna som funkar

Har du mördarsniglar i trädgården vet du att det finns många olika sätt att bekämpa dem. Här listar vi de minst äckliga metoderna när det kommer till att utrota mördarsniglar (passa också på att handla redskapen som utrotar ohyrorna utan att du ens behöver ta i dem!)

De allra flesta med en trädgård tampas varje säsong med bekämpning av mördarsniglar. Men vilket är det bästa sättet att utrota mördarsniglar, egentligen? Oavsett vad man tycker om mördarsniglar så bör man tänka på att utrota skonsamt och inte med tortyrliknande metoder. Utrota till exempel aldrig en mördarsnigel med salt, det blir en utdragen och plågsam död för mördarsnigeln. Och det bästa tipset är att vara ute i god tid för att fånga in de övervintrande unga sniglarna som kan bära på upp till hundra ägg som blir till hundratals nya sniglar redo att föröka sig de också….

Innan du går i gång med olika utrotningsmetoder, förbered trädgården enligt följande:

1. Håll ordning i trädgården året runt. Mördarsniglar trivs i och övervintrar i lövhögar, vedhögar och slarviga eller öppna komposter.

2. För att undvika spridning av snigelägg, skölj för säkerhets skull av rötterna på nya plantor innan du planterar.

3. Försök att samarbeta med grannarna, om inte de utrotar "sina" mördarsniglar så är ditt eget jobb ganska lönlöst.

LÄS OCKSÅ: Bikarbonat i trädgården – effektivt till allt från utemöbler till sniglar

Bästa sätten för bekämpning av mördarsniglar

Det absolut effektivaste, men absolut läbbigaste sättet att utrota en mördarsnigel är att varje kväll eller tidig morgon gå en runda i trädgården och klippa huvudet av mördarsnigeln. Snabbt, effektivt och skonsamt. Tänk bara på att inte lämna kvar djuren då de lockar till sig kompisar, mördarsniglar är kannibaler.

Vill du undvika kladd, gå över till följande sätt att bekämpa mördarsniglar:

1. Utrota med en Slugmaster

En Slugmaster hör till de effektivaste sätten när det kommer till att utrota mördarsniglarna snabbt och kladdfritt. Det är ett verktyg med spikar som man enkelt plockar upp både en eller flera sniglar med, utan att behöva nudda dem. För att släppa sniglarna trycker man bara på en knapp, sen är det klart. Passa på att köpa en Slugmaster här nedan, eller varför inte en odlingslåda med snigelstaket (så slipper du oroa dig för rabatten).

Sköna hem driver e-handel med Tipser. Klicka på plusset i bild eller produkterna nedan för att handla, utcheckning sker enkelt med Klarna.

Slugmaster-1

2. Utrota med kyla

Mördarsniglar tål inte kyla och dör redan vid tre minusgrader. Ett skonsamt sätt att utrota mördarsniglar är att plocka dem, stoppa i en plastpåse och frysa ihjäl dem. Det går snabbt och är smärtfritt.

3. Utrota med kokhett vatten

Att utrota mördarsniglar med hjälp av kokhett vatten är precis som med kyla, ett av de skonsammare sätten att ta kål på dem. Samla mördarsniglarna i en hink och häll på ordentligt med kokhett vatten.

4. Utrota med en snigelfälla

Snigelfällan är det perfekta alternativet när du vill låta "någon annan" göra jobbet åt dig. En snigelfälla placeras ut i trädgården, fylls upp med öl i plastbehållaren och så väntar man bara tills en snigel ramlar ned och drunknar. När första snigeln fallit följer de andra nämligen efter då de är kannibaler som vill äta varandra. Sköna hem har hittat en snigelfälla i form av ett litet torn som passar hur fint som helst som inredningsdetalj i trädgården. Handla den, eller kanske en charmig fågelholk eller postlåda, direkt här nedan.

Sköna hem driver e-handel med Tipser. Klicka på plusset i bild eller produkterna nedan för att handla, utcheckning sker enkelt med Klarna.

Snigelfallor-1

5. Utrota med bikarbonat

Bikarbonat utrotar inte mördarsniglar, men är ett mycket effektivt sätt att bli av med dem. Mördarsniglar skyr basiska ämnen som pesten. Strössla små linjer med bikarbonat kring de växter du är extra rädd om för att skapa en barriär som mördarsnigeln inte kommer vilja ta sig igenom.

6. Utrota med kaffesump

Använd kaffesump som du använder bikarbonat. Mördarsniglarna kommer undvika alla ställen där du lägger ut kaffesump, det måste dock göras regelbundet. Problemet med både bikarbonat och kaffesump är dock att du blir av med problemet, men snigeln drar bara vidare till en annan trädgård….

7. Utrota med ölfälla

Mördarsniglar älskar öl! Ett sätt att utrota mördarsniglar är att bygga en ölfälla. Det gör man enklast med hjälp av en pet-flaska och starköl. Här finns en bra beskrivning på ölfälla till mördarsniglar. Sniglarna trubbas av alkoholen och drunknar omgående.

8. Myskanka

Mördarsniglar har inga naturliga fiender, inte hos oss i norr i alla fall. Det är endast ett fåtal djur som gillar smaken av mördarsniglar, myskankan till exempel. Dock är steget att skaffa ett gäng myskankor förmodligen både krångligt och komplicerat. Men visst skulle det vara helt underbart om någon annan tog tag i problemet med att bekämpa mördarsniglar!

LÄS OCKSÅ: 11 enkla tips till den härligaste uteplatsen!

Fakta mördarsniglar

Mördarsnigel är den vedertagna benämningen på Spansk skogssnigel. Epitetet mördarsnigel ha arten fått för att den i huvudsak lever på kadaver. En mördarsnigel är snarlik den betydligt fredligare svarta skogssnigeln, dock är en mördarsnigel oftast smutsbrunbrun (finns dock en del varianter).

Den första mördarsnigeln dök upp i Skåne 1975, och sedan har spridningen skett i en mer eller mindre rasande takt genom åren. Mördarsnigeln sprids genom att ägg och sniglar följer med transporter av plantor, jord och trädgårdsavfall. Även aktiv spridning sker mellan områden och trädgårdar.

Mördarsniglar är hermafroditer och kan alltså befrukta sig själv. Mördarsnigelns ägg liknar små vita kulor och läggs i klumpar om 20-30 stycken men även mer än 100 ägg har hittats. Äggen kläcks inom 1-2 veckor, och efter 5-6 veckor är den nya snigeln könsmogen.

Mördarsniglar är som mest aktiva om natten eller när det regnar.

Följ med till fashionabla Milano. Med vårt super-exklusiva program kommer vi bakom kulisserna på de trendigaste inrednings- & modehusen.

Träffa tongivande designers och gallerister. Och upplev helt utsökt shopping!

Njut av mäktig arkitektur, attraktiva konstskatter och delikata restauranger.

Vår kunniga ciceron Sofia Silfverstolpe guidar till Milanos mästerverk, i stort och smått.

Jag vill med!