Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Trädäck med underbar pool – fin inspiration till sommarens uterum

Ett trädäck på sammanlagt 150 kvadratmeter – med pool och flera avdelningar med trädgårdsmöbler för frukost, middag, drink och solbad. Här är det lätt att leva uteliv!

Trädgården har två olika nivåer vilket ger både karaktär och vacker utsikt. Trädgårdsmöbler, Cane-line, kuddar från Mira maya, H&M Home och Blackballoon. Den vita krukan är köpt i Italien. Matplatsen ligger väl skyddad i en hörna med svart plank runt om. Utemöbler från Berga form.

LÄS OCKSÅ: Knepet som får din markpool att se 100 gånger lyxigare ut!

Trätrappan binder ihop trädäcket med gräsmattan och den övriga trädgården.

Pooldelen som ligger en nivå ner, på lagom avstånd från soffgrupp och matplats, avgränsas med höga gräs och en plantering av buxbomsbollar. Solstolar och bord från Cane-line, hamamhanddukar och stråväska, Casa Marrakech.

Det stora trädäcket har plats för olika funktioner som loungehörna, matplats och pooldäck. Allt för att familjen ska kunna ägna sig åt olika saker men samtidigt inte störa varandra.

LÄS OCKSÅ: Den vita betongaltanen sätter stilen på sommarhuset

Det är nästan tjugo år sedan Annelie och Jörgen flyttade in i huset norr om Helsingborg. Efter några år väcktes tankarna på en mer fungerande uteplats och framförallt ett trädäck.

– Känslan av varmt trä under fötterna lockade, men det behövdes också en tydligare form på altanen. Den vi hade kändes rörig och inte speciellt mysig, berättar Annelie.

Annelie är arkitekt och började med att skapa en uteplats med olika ”rum” för olika aktiviteter. Hon tog hänsyn till solen och de olika väderstrecken, samt till hur de olika funktionerna skulle hänga ihop.

– Det blev en frukostplats, en kvällsplats och en att vila och sola på. De raka formerna kändes rätt till husets stil, och med små planteringsöar blev det mjukt och tilltalande. När vi några år senare kompletterade med en pool var det enkelt att lägga till ytterligare ett däck. De befintliga öarna med gröna växter blev fina rumsavdelare mellan lounge hörna och pool.  Det nya pooldäcket är lagt en nivå lägre för att markera de olika rummen. Totalt är terrassytan 150 kvadratmeter.

– Eftersom huset är byggt i vinkel och altanen ligger i sydväst kan vi använda den från tidig vår till sen höst. Det är oftast lä, och så fort solen kommer fram på våren är det underbart att öppna altandörren och gå ut och sätta sig.

På sommaren använder familjen sin altan flitigt. Badar gör de i princip varje dag från maj till september, ibland ända in i oktober.

– Vi hänger runt poolen och älskar att ”lounga”. Varma sommarkvällar åker markisen ut, vi tänder grillen, marschaller och lyktor, och spelar härlig housemusik.

Publicerad i Sköna hem nr 6, 2016.

Av: Susann Larsson

Foto: Peter Erlandsson