Foto: Tomas Johansson

Smarta äppelplockaren fångar upp frukten på ett kick

Äppelpaj och hemgjort äppelmos i all ära, men hösten kan också innebära ett ihärdigt plockande av fallfrukt. Hans Olsson i Vintrosa har konstruerat sin egen äppelplockare och klippet som visar hur den fungerar gör succé på Facebook. Det här är så smart!

Det var för två år sedan som mekanikern och äppelmustmakaren Hans Olsson beställde en äppelplockare från utlandet. Men den var inte vad han hade önskat, så han bestämde sig för att ta fram en egen bättre produkt.

Förra veckan demonstrerade han sin äppelplockare på gräsmattan medan vännen Tomas Johansson filmade, och efter att vännen postat klippet på Facebook har det fått över en miljon visningar (se klippet här nedanför).

– Det har varit ett förbluffande stort intresse. Jag är förvånad över att det kan bli så stort när folk inte ens äter sina äpplen. Förr sålde man äppelplockare som tog ner äpplena från trädet, det gör man inte i dag. I dag vill man bara bli av med sina äpplen, kosta vad det kosta vill, säger Hans Olsson till Skonahem.com.

Foto: Tomas Johansson

Han beskriver sin manick som en "papegojbur som rullar" och liknande redskap används till exempel för att plocka nötter och oliver. Buren är gjord av flexibla trådar som vidgas när de rullar över ett äpple och därmed fångar in frukten. Eftersom trådarna sedan sluter sig trillar inte äpplena ut förrän buren öppnas med en liten öppningskil.

Kolla in den smarta äppelplockaren här: