Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så får du hortensian att hålla längre – tipsen som gör att du lyckas

Säsongen för hortensia har förlängts de senaste åren. Förr gick den bara att hitta mars till maj, numera säljs den nästan året runt. Men hur ska man göra för att hortensian ska hålla sig så där ståtlig och vacker med färgsprakande blommor?

Hortensian är lika vacker färsk som torkad, i kruka eller som snittblomma. Det viktigaste rådet för att lyckas med en hortensia, både ute och inne, är rikligt med vatten – men det finns flera tips om du vill att den ska hålla sig vacker länge:

Skötselråd för hortensia som snittblomma

Snitta stjälken diagonalt längst ner.

Sätt den i ljummet vatten och se till att inga blad är under vattenytan i vasen.

Hortensian är känslig för drag så ställ den på en ljus plats som inte är för kall.

Undvik fönster i direkt solljus samt varma element.

Vattna minst varannan dag och låt aldrig hortensian ha restvatten som står i krukan, häll bort det så att inte roten ruttnar.

En hortensia som sköts rätt kan stå fin i sin vas i 7-10 dagar.

Foto: v_rachai

Skötselråd för hortensia i kruka

Hortensian ska placeras i rumstemperatur och så ljust som möjligt. Tänk på att den inte trivs i direkt solljus under blomningstiden. Helst ska växten ställas svalt på natten.

Duscha bladen varje dag och vattna rikligt. Se till så att den aldrig torkar ut eftersom blommor och knoppar kan falla av och bladen blir bruna.

Ge växten näring varannan vecka under sommarhalvåret och klipp bort vissna blommor efterhand.

Undvik att spilla mycket vatten på blommorna – då kan de bli missfärgade.

Foto: Neyya

Plantera hortensia utomhus

En hortensia som är planterad i rabatten är lika törstig som en hortensia i kruka. Men samma gäller här, håll jorden lätt fuktig men aldrig genomblöt.

Om du vill plantera den utomhus när sommaren kommer: Plantera om i större krukor med hortensiajord och ställ den i halvskugga på altan eller balkong. Din hortensia överlever vintern bättre utomhus än inomhus.

Mot slutet av blomning skiftar blomklasarna mot grönt. Vill du torka blommorna bör du klippa av dem innan dess.

 

Smart knep för att ge hortensian en vattenreserv: Lägg en bit oasis i botten på ytterkrukan. Varje gång du vattnar din hortensia häller du en skvätt på oasis-biten också på så sätt kan hortensian aldrig torka ut helt.

 

Foto: Sara Gray

Påverka hortensians färger

Hortensian får sin färg efter jordens pH-värde. Om hortensian planteras i neutral eller svagt sur jord blir blommorna rosa, vita eller röda. I en surare jord frigörs aluminium, och blommorna får en blå färg. För att jorden ska få ett lägre pH-värde kan du lägga några rostiga spikar i krukan, eller använda vatten med alun som finns att köpa på apoteket. Är blommorna rosaröda är de som mest mottagliga för att ändra färg till blå.

Källa: Odla.nu och Plantagen.se