Foto: Martin Cederblad

Så får du din amaryllis att hålla sig vacker längre

Slut på slokande stjälkar och ledsna blommor. Här är ett enkelt knep för att få din amaryllis att hålla längre.

Amaryllis är en av våra absolut mest omtyckta och vackraste julblommor. Den enda nackdelen är att de kan vissna snabbt och anledningen till det är egentligen ganska enkel. Den långa ihåliga stjälken kan inte dra upp vatten i stjälken om den är fylld med luft.

Foto: iStock

Så gör du för att rädda din amaryllis:

För att underlätta för stjälken att ta upp vatten stick ett hål med en nål längst upp i stjälken precis under blomman. Sätt sedan blomman i vatten i några timmar så att den får suga i sig ordentligt. Sedan kan den arrangeras i olika vaser och uppsättningar.

För att testa om luften är borta från stjälken kan du försöka lyssna efter ett litet pip. När vattnet dras upp och luften slipper ut ur hålet kan en bunt amaryllis pipa ungefär som när man lägger ägg i hett vatten.

Om du vill flytta blomman från en vas till en annan kan du sätta fingret över öppningen i stjälken längst ner så att inte vattnet rinner ut.

 

LÄS MER:

Amaryllis, hyacint och tulpan– så sköter du dina julblommor 

Inred med palettblad – bästa tipsen för en stor planta med vackra färger 

Höstblommor – vackra och tåliga favoriter för kruka och balkong 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!