Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anne Nyblaeus

I floristen Per Benjamins växthus doftar det av morot, citron – och Coca-cola!

I temafärgerna gult, orange och rosa välkomnar floristen Per Benjamin besökare till sitt soliga gästhus. Kvällsdrinken intas på terrassen eller i växthuset bredvid.

Att skapa atmosfär med sköna blommor är ett av blomstermästaren Per Benjamins kall. Han bor och verkar från sitt hem på Värmdö, där han driver upp sina egna blommor, örter, grönsaker och bär, när han inte är ute och håller föreläsningar eller workshops runtom i världen.

För ett par år sedan lät han bygga ett 15 kvadratmeter stort växthus på tomten. Växthuset har glas från golv till tak och stommen är i behandlat lärkträ, som blir allt vackrare med åren.

För Pers del handlar växthuset inte bara om att odla grönt, han ville också skapa ett socialt rum där man kan umgås och vistas när det är för kallt eller blött att sitta utomhus. Korgstolar och bord finns tillgängliga, och när andan faller på blir det eftermiddagste eller middag här.

”Växthuset handlar inte bara om att odla utan om att skapa ett socialt rum”
Vinrankan som klättrar utmed taket ger härlig skugga varma sommardagar. Här slår man sig gärna ner i korgstolarna Marbella från Artwood. Bordet från Fermob har en snygg grön färg som smälter in i växthusgrönskan.Vinrankan som klättrar utmed taket ger härlig skugga varma sommardagar. Här slår man sig gärna ner i korgstolarna Marbella från Artwood. Bordet från Fermob har en snygg grön färg som smälter in i växthusgrönskan.Vinrankan som klättrar utmed taket ger härlig skugga varma sommardagar. Här slår man sig gärna ner i korgstolarna Marbella från Artwood. Bordet från Fermob har en snygg grön färg som smälter in i växthusgrönskan.
Vinrankan som klättrar utmed taket ger härlig skugga varma sommardagar. Här slår man sig gärna ner i korgstolarna Marbella från Artwood. Bordet från Fermob har en snygg grön färg som smälter in i växthusgrönskan. Foto: Anne Nyblaeus
Växthuset i svenskt lärkträ är på 15 kvm och är ritat av Ernst Kirchsteiger för Alvros. Vid ingången står doftpelargoner och här ligger en av de runda stenar som Per samlar på. Han tar alltid med sig en rund sten från varje land, plats eller stad han besöker.Växthuset i svenskt lärkträ är på 15 kvm och är ritat av Ernst Kirchsteiger för Alvros. Vid ingången står doftpelargoner och här ligger en av de runda stenar som Per samlar på. Han tar alltid med sig en rund sten från varje land, plats eller stad han besöker.Växthuset i svenskt lärkträ är på 15 kvm och är ritat av Ernst Kirchsteiger för Alvros. Vid ingången står doftpelargoner och här ligger en av de runda stenar som Per samlar på. Han tar alltid med sig en rund sten från varje land, plats eller stad han besöker.
Växthuset i svenskt lärkträ är på 15 kvm och är ritat av Ernst Kirchsteiger för Alvros. Vid ingången står doftpelargoner och här ligger en av de runda stenar som Per samlar på. Han tar alltid med sig en rund sten från varje land, plats eller stad han besöker. Foto: Anne Nyblaeus
En läskande sommardrink och skålar med färska bär och frukter sitter fint i värmen. Fotogenlykta från Skeppshult.En läskande sommardrink och skålar med färska bär och frukter sitter fint i värmen. Fotogenlykta från Skeppshult.En läskande sommardrink och skålar med färska bär och frukter sitter fint i värmen. Fotogenlykta från Skeppshult.
En läskande sommardrink och skålar med färska bär och frukter sitter fint i värmen. Fotogenlykta från Skeppshult. Foto: Anne Nyblaeus

Per valde färdiga byggsatsen Ernst från svenska Alvros, ritat av tv-profilen Ernst Kirchsteiger. Det var bland annat pulpettaket som avgjorde valet. Snedtaket gör att rummet känns mer spatiöst och får ett modernt uttryck.

Växthuset står på en klippavsats mot sjön. Det har en utbyggd veranda framför ingången gjord av plankor i lärkträ som fortsätter in i växthuset och förbinder det inre växthusrummet med naturen utanför. Per älskar känslan av att gå på solvärmda lena träplankor, och han har kiselbehandlat dem med Sioo impregnering som gör dem mjuka att gå på och hindrar ovälkomna flisor.

Inne i växthuset odlas över tjugo sorters tomater samt gurkor, nätmeloner, honungsmeloner, spetspaprika, vanlig paprika och druvor som hänger i klasar från taket under sensommaren. Krukor med pelargoner som doftar allt från pepparmynta, citron, morot och till och med Coca-cola står prydligt placerade på gången och på olika piedestaler.

”Under vintern får ömtåliga plantor och sticklingar flytta in i gästhuset”
Verandagolvet slutar där odlingarna tar vid. Stenplattor bildar gångar så man kan gå runt och vattna samt ansa odlingarna. I växthuset har Per bland annat tjugo olika tomatsorter, gurkor, och meloner.Verandagolvet slutar där odlingarna tar vid. Stenplattor bildar gångar så man kan gå runt och vattna samt ansa odlingarna. I växthuset har Per bland annat tjugo olika tomatsorter, gurkor, och meloner.Verandagolvet slutar där odlingarna tar vid. Stenplattor bildar gångar så man kan gå runt och vattna samt ansa odlingarna. I växthuset har Per bland annat tjugo olika tomatsorter, gurkor, och meloner.
Verandagolvet slutar där odlingarna tar vid. Stenplattor bildar gångar så man kan gå runt och vattna samt ansa odlingarna. I växthuset har Per bland annat tjugo olika tomatsorter, gurkor, och meloner. Foto: Anne Nyblaeus
Petuniorna prunkar i de rejält tilltagna betongkrukorna som smart nog har placerats på hjul.Petuniorna prunkar i de rejält tilltagna betongkrukorna som smart nog har placerats på hjul.Petuniorna prunkar i de rejält tilltagna betongkrukorna som smart nog har placerats på hjul.
Petuniorna prunkar i de rejält tilltagna betongkrukorna som smart nog har placerats på hjul. Foto: Anne Nyblaeus
Färgtema rosa, orange och gult är en favorit hos Per Benjamin. Här står en av hans egna dahlior på ett mosaikklätt bord från Marrakech.Färgtema rosa, orange och gult är en favorit hos Per Benjamin. Här står en av hans egna dahlior på ett mosaikklätt bord från Marrakech.Färgtema rosa, orange och gult är en favorit hos Per Benjamin. Här står en av hans egna dahlior på ett mosaikklätt bord från Marrakech.
Färgtema rosa, orange och gult är en favorit hos Per Benjamin. Här står en av hans egna dahlior på ett mosaikklätt bord från Marrakech. Foto: Anne Nyblaeus

Pers absoluta favoritplanta är änglatrumpeten som går i ljust persikorosa och har en fyllig, berusande vaniljdoft. Dessa plantor kan bli upp till fem meter höga och Per har ett par sådana.

Utanför växthuset i köksträdgården driver Per upp svarta respektive röda vinbär, jordgubbar, smultron, hallon och örter. För den händelse Per vill åka iväg någon vecka med båten har han installerat ett bevattningssystem och ett automatiskt ventilationssystem som reglerar fukt och temperatur i växthuset.

”Utanför gästhuset finns en generös terrass, perfekt för långa frukostar”

På sensommaren när vindruvorna mognat brukar Per bjuda in grannar och vänner som får komma och skörda druvorna. Då sover de gärna över i gästhuset på tomten. Det är byggt i ljus furu med stora fönster, har pulpettak och består av två ljusa och inbjudande sovrum på var sin kortsida med ett badrum i mitten att dela på. Utanför finns en generös terrass med soffa, stolar och kafébord, perfekt för härliga frukostar. Stora krukor skapar en skön atmosfär med vajande asiatiskt gräs och mormorsblommor i Pers temafärger orange, rosa och gult.

Gästhuset är förstås främst tänkt att ackommodera Pers gäster, men under vinterhalvåret förvandlas det också till ett temporärt övervintringshus åt hans ömtåliga sticklingar och hans fem älskade änglatrumpeter.

Ett av sovrummen i det 25 kvm stora gästhuset. Ljusa vitpigmenterade ekgolv och fondvägg i björkplywood skapar närhet till naturen. Taklampa från Ikea, ullpläd från Klippan och korg från Pers favorithotell på Gotland, Djupvik. Gästrummen förvandlas på vintern till vinterförråd åt änglatrumpeter, sticklingar och frösådder.Ett av sovrummen i det 25 kvm stora gästhuset. Ljusa vitpigmenterade ekgolv och fondvägg i björkplywood skapar närhet till naturen. Taklampa från Ikea, ullpläd från Klippan och korg från Pers favorithotell på Gotland, Djupvik. Gästrummen förvandlas på vintern till vinterförråd åt änglatrumpeter, sticklingar och frösådder.Ett av sovrummen i det 25 kvm stora gästhuset. Ljusa vitpigmenterade ekgolv och fondvägg i björkplywood skapar närhet till naturen. Taklampa från Ikea, ullpläd från Klippan och korg från Pers favorithotell på Gotland, Djupvik. Gästrummen förvandlas på vintern till vinterförråd åt änglatrumpeter, sticklingar och frösådder.
Ett av sovrummen i det 25 kvm stora gästhuset. Ljusa vitpigmenterade ekgolv och fondvägg i björkplywood skapar närhet till naturen. Taklampa från Ikea, ullpläd från Klippan och korg från Pers favorithotell på Gotland, Djupvik. Gästrummen förvandlas på vintern till vinterförråd åt änglatrumpeter, sticklingar och frösådder. Foto: Anne Nyblaeus
Terrassen utanför gästhuset är inredd med soffa från Ikea, metallstol från Ellos och lyktor från Clas Ohlson. Färgglada vimplar från Lagerhaus skapar en lekfull atmosfär och det prasslar behagligt från korgarna med asiatiskt gräs. Golvet är i ljust Sioo-behandlat lärkträ.Terrassen utanför gästhuset är inredd med soffa från Ikea, metallstol från Ellos och lyktor från Clas Ohlson. Färgglada vimplar från Lagerhaus skapar en lekfull atmosfär och det prasslar behagligt från korgarna med asiatiskt gräs. Golvet är i ljust Sioo-behandlat lärkträ.Terrassen utanför gästhuset är inredd med soffa från Ikea, metallstol från Ellos och lyktor från Clas Ohlson. Färgglada vimplar från Lagerhaus skapar en lekfull atmosfär och det prasslar behagligt från korgarna med asiatiskt gräs. Golvet är i ljust Sioo-behandlat lärkträ.
Terrassen utanför gästhuset är inredd med soffa från Ikea, metallstol från Ellos och lyktor från Clas Ohlson. Färgglada vimplar från Lagerhaus skapar en lekfull atmosfär och det prasslar behagligt från korgarna med asiatiskt gräs. Golvet är i ljust Sioo-behandlat lärkträ. Foto: Anne Nyblaeus

Ur Sköna hem nr 6 2021

LÄS MER: Inred med växter – 11 tips på hur du skapar ett grönt paradis inomhus
LÄS MER:
Så fick inredaren moderna ladan att kännas större – se smarta knepet